
Blog
Zasady zdrowego posiłku w odpowiednio zbilansowanej diecie
Odpowiednio zbilansowany posiłek powinien być źródłem białka, tłuszczów i węglowodanów. Jest to kluczowe dla odpowiedniego funkcjonowanie naszego organizmu, a co za tym idzie, dobrego samopoczucia. Dowiedz się, z czego powinien składać się dobrze skomponowany posiłek oraz czego unikać.

Patrycja Dziub
Dietetyczka, Jedz Zdrowo Żyj Różowo
Opublikowano
Udostępnij

Dobrze skomponowany posiłek
Dla odpowiedniego funkcjonowania organizmu ważne jest, aby posiłek dostarczał nam wszystkich potrzebnych makroskładników. Oznacza to, że powinien on zawierać białko, węglowodany i zdrowe tłuszcze w odpowiednich proporcjach. Stosując te zasady otrzymamy dobrze skomponowany, pełnowartościowy posiłek. Takich posiłków powinniśmy spożywać 4-5 w ciągu dnia.
Wtedy dostarczając odpowiednią ilość makroskładników oraz zachowując odpowiednie proporcje między nimi, mówimy o zbilansowanej diecie.
Równie istotne jest spełnienie norm na mikroskładniki. Możemy to kontrolować w łatwy sposób, poprzez odpowiedni dobór ilości składników posiłku. Produkty dostarczające białko i węglowodany złożone powinny zajmować po ¼ talerza, warzywa ½ talerza, a tłuszcze być dodatkiem w postaci np. surowej oliwy z oliwek lub innego oleju, którym możemy polać warzywa.
Źródła poszczególnych makroskładników w naszej diecie możemy dobrać z produktów:
- białko – mięso, jaja, ryby, sery, nasiona roślin strączkowych, produkty mleczne, tofu,
- tłuszcze – oliwa z oliwek, oleje roślinne, awokado, pestki, nasiona i orzechy (w tym masło orzechowe),
- węglowodany – ryż, kasza, makaron, pieczywo, płatki np. owsiane, jaglane (złożone) oraz owoce i warzywa.
Odpowiednio zbilansowany posiłek, powinien zawierać przynajmniej po jednym produkcie z danej grupy. Warzywa powinny znaleźć się w każdym naszym posiłku. Najlepiej w postaci surowej, ale także przygotowane na parze, gotowane itp.
Źle skomponowany posiłek
Wasz posiłek nie powinien składać się jedynie z samych węglowodanów, białka lub tłuszczy. Kluczem do odpowiedniej równowagi jest umieszczenie w jednym posiłku produktów z każdej grupy.
Dodatkowym błędem jest brak świeżych warzyw lub owoców dodanych do posiłku. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożycie 400 g dziennie owoców i warzyw w proporcji ¾ warzywa, ¼ owoce.
Stałe spożywanie nieodpowiednio skomponowanych posiłków negatywnie wpływa na nasze zdrowie. Może doprowadzić do niedoborów oraz towarzyszących im chorób. Dodatkowo bez wystarczającej ilości podstawowych makroskładników nasz organizm nie jest w stanie dobrze funkcjonować i rozwijać się.
Przykłady
Przygotowałam dla Was kilka przykładów odpowiednio skomponowanych posiłków:
- Serek wiejski z pestkami dyni, pomidorem i pełnoziarnistą bułką.
- Ryżanka na mleku z pokruszonymi orzechami i musem gruszkowym.
- Czekoladowa owsianka na mleku z kakao, wiórkami kokosowymi, migdałami i malinami.
- Cukinia faszerowana mięsem wieprzowym, z warzywami, ryżem i mozzarellą light.
- Sałatka z szynką parmeńską, awokado, mozzarellą light, skropiona oliwą z dodatkiem pełnoziarnistego pieczywa.
- Placuszki cukiniowe zrobione z warzyw, mąki kukurydzianej, jajka, podane z jogurtem naturalnym.
Inspiracje oraz wiele autorskich przepisów na śniadanie, obiad i kolację znajdziesz w sekcji “Przepisy”.
Wsparcie dietetyczne
Jeżeli chcesz wprowadzić zdrową dietę, ale nie wiesz jak samodzielnie się za to zabrać, z chęcią wezmę Cię pod swoje skrzydła. Zadbam o Ciebie, pomogę zrzucić zbędne kilogramy w zdrowy sposób oraz pokażę, jak wprowadzić do codzienności zdrowe nawyki żywieniowe. Więcej o współpracy ze mną znajdziesz na mojej stronie. Czekam na Ciebie! :)
W moim sklepie dostępne są również gotowe diety z poradnikami, w których zajdziesz wszystkie informacje na temat zdrowej i odpowiednio zbilansowanej diety, suplementacji oraz zalecenia żywieniowe. Dowiesz się jak odpowiednio się odżywiać, aby osiągnąć wymarzoną sylwetkę oraz poznasz wiele smacznych i prostych w wykonaniu przepisów.
Spis treści