Blog
Jak odpowiednio skomponować posiłek
Odpowiednio zbilansowany posiłek powinien być źródłem białka, tłuszczów i węglowodanów. Jest to kluczowe dla odpowiedniego funkcjonowanie naszego organizmu, a co za tym idzie, dobrego samopoczucia.
Dobrze skomponowany posiłek
Dla odpowiedniego funkcjonowania organizmu ważne jest, aby posiłek dostarczał nam wszystkich potrzebnych makroskładników. Oznacza to, że powinien on zawierać białko, węglowodany i zdrowe tłuszcze w odpowiednich proporcjach. Stosując te zasady otrzymamy dobrze skomponowany, pełnowartościowy posiłek. Takich posiłków powinniśmy spożywać 4-5 w ciągu dnia.
Wtedy dostarczając odpowiednią ilość makroskładników oraz zachowując odpowiednie proporcje między nimi, mówimy o zbilansowanej diecie.
Równie istotne jest spełnienie norm na mikroskładniki. Możemy to kontrolować w łatwy sposób, poprzez odpowiedni dobór ilości składników posiłku. Produkty dostarczające białko i węglowodany złożone powinny zajmować po ¼ talerza, warzywa ½ talerza, a tłuszcze być dodatkiem w postaci np. surowej oliwy z oliwek lub innego oleju, którym możemy polać warzywa.
Źródła poszczególnych makroskładników w naszej diecie możemy dobrać z produktów:
- białko – mięso, jaja, ryby, sery, nasiona roślin strączkowych, produkty mleczne, tofu,
- tłuszcze – oliwa z oliwek, oleje roślinne, awokado, pestki, nasiona i orzechy (w tym masło orzechowe),
- węglowodany – ryż, kasza, makaron, pieczywo, płatki np. owsiane, jaglane (złożone) oraz owoce i warzywa.
Odpowiednio zbilansowany posiłek, powinien zawierać przynajmniej po jednym produkcie z danej grupy. Warzywa powinny znaleźć się w każdym naszym posiłku. Najlepiej w postaci surowej, ale także przygotowane na parze, gotowane itp.
Źle skomponowany posiłek
Wasz posiłek nie powinien składać się jedynie z samych węglowodanów, białka lub tłuszczy. Kluczem do odpowiedniej równowagi jest umieszczenie w jednym posiłku produktów z każdej grupy.
Dodatkowym błędem jest brak świeżych warzyw lub owoców dodanych do posiłku. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożycie 400 g dziennie owoców i warzyw w proporcji ¾ warzywa, ¼ owoce.
Stałe spożywanie nieodpowiednio skomponowanych posiłków negatywnie wpływa na nasze zdrowie. Może doprowadzić do niedoborów oraz towarzyszących im chorób. Dodatkowo bez wystarczającej ilości podstawowych makroskładników nasz organizm nie jest w stanie dobrze funkcjonować i rozwijać się.
Przykłady
Przygotowałam dla Was kilka przykładów odpowiednio skomponowanych posiłków:
- Serek wiejski z pestkami dyni, pomidorem i pełnoziarnistą bułką.
- Ryżanka na mleku z pokruszonymi orzechami i musem gruszkowym.
- Czekoladowa owsianka na mleku z kakao, wiórkami kokosowymi, migdałami i malinami.
- Cukinia faszerowana mięsem wieprzowym, z warzywami, ryżem i mozzarellą light.
- Sałatka z szynką parmeńską, awokado, mozzarellą light, skropiona oliwą z dodatkiem pełnoziarnistego pieczywa.
- Placuszki cukiniowe zrobione z warzyw, mąki kukurydzianej, jajka, podane z jogurtem naturalnym.
Inspiracje oraz wiele autorskich przepisów na śniadanie, obiad i kolację znajdziesz w sekcji “Przepisy”.
Wsparcie dietetyczne
Jeżeli chcesz wprowadzić zdrową dietę, ale nie wiesz jak samodzielnie się za to zabrać, z chęcią wezmę Cię pod swoje skrzydła. Zadbam o Ciebie, pomogę zrzucić zbędne kilogramy w zdrowy sposób oraz pokażę, jak wprowadzić do codzienności zdrowe nawyki żywieniowe. Więcej o współpracy ze mną znajdziesz na mojej stronie. Czekam na Ciebie! :)
W moim sklepie dostępne są również gotowe diety z poradnikami, w których zajdziesz wszystkie informacje na temat zdrowej i odpowiednio zbilansowanej diety, suplementacji oraz zalecenia żywieniowe. Dowiesz się jak odpowiednio się odżywiać, aby osiągnąć wymarzoną sylwetkę oraz poznasz wiele smacznych i prostych w wykonaniu przepisów.