Ten pożywny, bezglutenowy, wegetariański obiad, o delikatnym warzywnym smaku, jest łatwy i szybki w przygotowaniu. Najlepiej smakuje z dodatkiem ulubionego sosu, a dodatkowo, świetnie nadaje się do pudełka, zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Kalorie
302 kcal
Węglowodany
27 g
Białko
10 g
Tłuszcze
16 g
Wartości podane są w przeliczeniu na jedną porcję.
Składniki
Porcje
2
Wykonanie
- Cukinie zetrzyj na grubych oczkach. Lekko posól i odstaw na około 10 minut. Po tym czasie dokładnie odciśnij z niej wodę.
- Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj ze 100 g jogurtu naturalnego. Odstaw do momentu skończenia placuszków, aby jogurt cały przeszedł smakiem.
- Marchewkę zetrzyj na grubych oczkach, cebulę drobno posiekaj.
- Wszystkie posiekane warzywa podsmaż na beztłuszczowej patelni około 5 minut. Zostaw do przestygnięcia.
- Podsmażone warzywa wymieszaj z mąką, posiekaną natką, jajkiem, 40 g jogurtu i pieprzem.
- Usmaż na oliwie pod przykryciem. Jedna łyżka to jeden placuszek.
- Placuszki podaj z sosem czosnkowym.