Jedz Zdrowo
Żyj Różowo

Placuszki cukiniowo-marchewkowe

Przepisy

Placuszki cukiniowo-marchewkowe

Ten pożywny, bezglutenowy, wegetariański obiad, o delikatnym warzywnym smaku, jest łatwy i szybki w przygotowaniu. Najlepiej smakuje z dodatkiem ulubionego sosu, a dodatkowo, świetnie nadaje się do pudełka, zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Kalorie

302 kcal

Węglowodany

27 g

Białko

10 g

Tłuszcze

16 g

Wartości podane są w przeliczeniu na jedną porcję.

Składniki

Porcje

2

Wykonanie

  1. Cukinie zetrzyj na grubych oczkach. Lekko posól i odstaw na około 10 minut. Po tym czasie dokładnie odciśnij z niej wodę.
  2. Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj ze 100 g jogurtu naturalnego. Odstaw do momentu skończenia placuszków, aby jogurt cały przeszedł smakiem.
  3. Marchewkę zetrzyj na grubych oczkach, cebulę drobno posiekaj.
  4. Wszystkie posiekane warzywa podsmaż na beztłuszczowej patelni około 5 minut. Zostaw do przestygnięcia.
  5. Podsmażone warzywa wymieszaj z mąką, posiekaną natką, jajkiem, 40 g jogurtu i pieprzem.
  6. Usmaż na oliwie pod przykryciem. Jedna łyżka to jeden placuszek.
  7. Placuszki podaj z sosem czosnkowym.

Przepisy

Sprawdź podobne przepisy

Przepisy

Więcej zdrowych przepisów

Oferta

Pomogę Ci przejść na zdrową i smaczną dietę

Dietetyk Patrycja Dziub