Jedz Zdrowo
Żyj Różowo

Wrap domowy kebab

Przepisy

Wrap domowy kebab

Wrap na wzór kebaba w domowej wersji fit, bez nadmiernej ilości tłuszczu. Wyraziste w smaku i dobrze przyprawione mięso mielone, zawinięte w tortille z dodatkiem czerwonej kapusty i sosu na bazie tahini. Posiłek może znaleźć się w diecie: w tężyczce, bezlaktozowej.

Kalorie

620 kcal

Węglowodany

43 g

Białko

26 g

Tłuszcze

36 g

Wartości podane są w przeliczeniu na jedną porcję.

Składniki

Porcje

4

Surówka z kapusty

Sos

Wykonanie

  1. Posiekaj drobno czerwoną cebulę i usmaż na łyżce oliwy.
  2. Gdy cebula się zeszkli, dodaj mięso. Usmaż do całkowitego ścięcia.
  3. W 200 ml ciepłego bulionu rozpuść łyżkę koncentratu. Zalej mięso.
  4. Dodaj przyprawy: kmin rzymski, paprykę słodką, paprykę wędzoną, chili, oregano, czosnek granulowany, sól i pieprz.
  5. Gotuj na małym ogniu, aż do odparowania wody (ma zostać minimalna ilość tak, aby nie wyciekała z tortilli).
  6. Przygotuj sos. Wymieszaj ze sobą jogurt naturalny, majonez, tahini, sól, pieprz i sok z cytryny.
  7. Na osobnej, suchej patelni podgrzej tortillę. Nie za długo, aby pozostała miękka.
  8. Na ciepłą tortillę nałóż mięso, surówkę, polej sosem i zwiń.

Surówka z kapusty

  1. Posiekaj kapustę na cienkie paski.
  2. Dodaj ocet balsamiczny, sok z połowy cytryny, łyżeczkę cukru, szczyptę soli oraz posiekaną cebulkę, czosnek i natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj.
  3. Przykryj i odłóż do lodówki na minimum 5 godzin. Najlepiej zostawić surówkę na całą noc.

Wskazówki

Gotowego wrapa możesz dodatkowo zapiec w opiekaczu.

Przepisy

Sprawdź podobne przepisy

Przepisy

Więcej zdrowych przepisów

Oferta

Pomogę Ci przejść na zdrową i smaczną dietę

Dietetyk Patrycja Dziub