
Wrap na wzór kebaba w domowej wersji fit, bez nadmiernej ilości tłuszczu. Wyraziste w smaku i dobrze przyprawione mięso mielone, zawinięte w tortille z dodatkiem czerwonej kapusty i sosu na bazie tahini. Posiłek może znaleźć się w diecie: w tężyczce, bezlaktozowej.
Kalorie
620 kcal
Węglowodany
43 g
Białko
26 g
Tłuszcze
36 g
Wartości podane są w przeliczeniu na jedną porcję.
Składniki
Porcje
4
Surówka z kapusty
Sos
Wykonanie
- Posiekaj drobno czerwoną cebulę i usmaż na łyżce oliwy.
- Gdy cebula się zeszkli, dodaj mięso. Usmaż do całkowitego ścięcia.
- W 200 ml ciepłego bulionu rozpuść łyżkę koncentratu. Zalej mięso.
- Dodaj przyprawy: kmin rzymski, paprykę słodką, paprykę wędzoną, chili, oregano, czosnek granulowany, sól i pieprz.
- Gotuj na małym ogniu, aż do odparowania wody (ma zostać minimalna ilość tak, aby nie wyciekała z tortilli).
- Przygotuj sos. Wymieszaj ze sobą jogurt naturalny, majonez, tahini, sól, pieprz i sok z cytryny.
- Na osobnej, suchej patelni podgrzej tortillę. Nie za długo, aby pozostała miękka.
- Na ciepłą tortillę nałóż mięso, surówkę, polej sosem i zwiń.
Surówka z kapusty
- Posiekaj kapustę na cienkie paski.
- Dodaj ocet balsamiczny, sok z połowy cytryny, łyżeczkę cukru, szczyptę soli oraz posiekaną cebulkę, czosnek i natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj.
- Przykryj i odłóż do lodówki na minimum 5 godzin. Najlepiej zostawić surówkę na całą noc.
Wskazówki
Gotowego wrapa możesz dodatkowo zapiec w opiekaczu.



