Pomysł na lekki i sycący wiosenny obiad ze szparagami. Kaszę w smaku urozmaicają warzywa, a przyprawy dodają wyrazistości. Danie jest szybkie i proste w przygotowaniu. Nada się jako obiad do pudełka, podany na ciepło lub zimno. Posiłek może znaleźć się w diecie: w ciąży, w tężyczce, w cukrzycy, redukcyjnej, bezlaktozowej oraz przy nadciśnieniu tętniczym.
Kalorie
383 kcal
Węglowodany
31 g
Białko
30 g
Tłuszcze
13 g
Wartości podane są w przeliczeniu na jedną porcję.
Składniki
Porcje
2
Wykonanie
- Ugotuj kaszę.
- Poszatkuj cebulę. Zeszklij na połowie oliwy.
- Cukinie i pieczarki zetrzyj na tarce na grubych oczkach, a paprykę pokrój w małą kostkę.
- Warzywa dodaj do zeszklonej cebuli i smaż, aż do odparowania całej wody.
- Szparagi obierz i pokrój na średniej wielkości kawałki. Wrzuć do wrzącej, lekko osolonej wody i gotuj około 4 minut, aż będą miękkie.
- Kurczaka pokrój w małą kostkę. Usmaż na osobnej patelni, na reszcie oliwy.
- Do gotowych warzyw dodaj kaszę, kurczaka i szparagi.
- Całość przypraw i dokładnie wymieszaj.