Pieczony łosoś w słodko-kwaśnej marynacie, podany z chrupiącymi warzywnymi frytkami. Pożywny obiad, po którym będziesz czuć się lekko. Idealnie sprawdzi się w ciepłe dni. Posiłek może znaleźć się w diecie: w ciąży, w tężyczce, redukcyjnej, bezglutenowej.
Kalorie
557 kcal
Węglowodany
30 g
Białko
37 g
Tłuszcze
31 g
Wartości podane są w przeliczeniu na jedną porcję.
Składniki
Porcje
2
Wykonanie
- Marchew, ziemniaki i pół batata obierz ze skórki. Pokrój w średniej grubości słupki. Wymieszaj z łyżką oliwy i przyprawami.
- Połóż na blaszce włożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 15 minut w 180 stopniach, termoobieg.
- Zdejmij skórę z łososia. Natnij go wzdłuż, w dwóch miejscach.
- Wyciśnij sok z połowy cytryny. Wymieszaj go z łyżeczką miodu, solą, pieprzem i posiekanym koperkiem.
- Włóż rybę do naczynia żaroodpornego. W nacięte miejsca włóż pokrojoną w cienkie plasterki szalotkę.
- Całą rybę polej marynatą i posyp łyżeczką cheddara.
- Po upływie 15 minut wyciągnij blaszkę z piekarnika.
- Frytki posyp resztką cheddara.
- Na blaszkę połóż naczynie z łososiem.
- Włóż ponownie do piekarnika i piecz kolejne 10 minut.