Jedz Zdrowo
Żyj Różowo

Łosoś z warzywnymi frytkami

Przepisy

Łosoś z warzywnymi frytkami

40 min

Obiady

Ryby

Pieczony łosoś w słodko-kwaśnej marynacie, podany z chrupiącymi warzywnymi frytkami. Pożywny obiad, po którym będziesz czuć się lekko. Idealnie sprawdzi się w ciepłe dni. Posiłek może znaleźć się w diecie: w ciąży, w tężyczce, redukcyjnej, bezglutenowej.

Kalorie

557 kcal

Węglowodany

30 g

Białko

37 g

Tłuszcze

31 g

Wartości podane są w przeliczeniu na jedną porcję.

Składniki

Porcje

2

Wykonanie

  1. Marchew, ziemniaki i pół batata obierz ze skórki. Pokrój w średniej grubości słupki. Wymieszaj z łyżką oliwy i przyprawami.
  2. Połóż na blaszce włożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 15 minut w 180 stopniach, termoobieg.
  3. Zdejmij skórę z łososia. Natnij go wzdłuż, w dwóch miejscach.
  4. Wyciśnij sok z połowy cytryny. Wymieszaj go z łyżeczką miodu, solą, pieprzem i posiekanym koperkiem.
  5. Włóż rybę do naczynia żaroodpornego. W nacięte miejsca włóż pokrojoną w cienkie plasterki szalotkę.
  6. Całą rybę polej marynatą i posyp łyżeczką cheddara.
  7. Po upływie 15 minut wyciągnij blaszkę z piekarnika.
  8. Frytki posyp resztką cheddara.
  9. Na blaszkę połóż naczynie z łososiem.
  10. Włóż ponownie do piekarnika i piecz kolejne 10 minut.

Przepisy

Sprawdź podobne przepisy

Przepisy

Więcej zdrowych przepisów

Oferta

Pomogę Ci przejść na zdrową i smaczną dietę

Dietetyk Patrycja Dziub