Makaron w sosie pełnym warzyw z pieczonymi pulpecikami z mięsa mielonego. Pomysł na prosty i smaczny obiad, który nasyci Cię na długi czas. Posiłek może znaleźć się w diecie: w ciąży, w tężyczce, redukcyjnej, bezlaktozowej.
Kalorie
719 kcal
Węglowodany
75 g
Białko
35 g
Tłuszcze
27 g
Wartości podane są w przeliczeniu na jedną porcję.
Składniki
Porcje
4
Pulpeciki
Wykonanie
- Ugotuj makaron.
- Poszatkuj drobno cebulę i 2 ząbki czosnku. Resztę warzyw pokrój w większą kostkę.
- Najpierw usmaż cebulę i czosnek na oliwie. Gdy będą gotowe, dodaj resztę warzyw. Smaż około 10-15 minut.
- Gdy warzywa będą miękkie, zalej je pomidorami z puszki. Dodaj pieprz, zioła prowansalskie, oregano i płaską łyżeczkę słodkiej papryki. Gotuj około 5-10 minut.
- Do gotowego sosu warzywnego wrzuć makaron i dokładnie wymieszaj.
- Makaron przełóż na talerz i dodaj pulpeciki.
Pulpeciki
- Mięso wymieszaj z jajkiem, posiekaną natką pietruszki, 2 łyżeczkami słodkiej papryki, łyżeczką granulowanego czosnku, łyżeczką sosu sojowego, solą i pieprzem.
- Uformuj 12 małych pulpecików.
- Piecz w piekarniku przez 10 minut w 180 stopniach w trybie góra-dół, termoobieg.
Filmik z wykonaniem tego przepisu znajdziesz na moim instagramie (kliknij tutaj).