Jedz Zdrowo
Żyj Różowo

Makaron w sosie warzywnym z pulpecikami

Przepisy

Makaron w sosie warzywnym z pulpecikami

Makaron w sosie pełnym warzyw z pieczonymi pulpecikami z mięsa mielonego. Pomysł na prosty i smaczny obiad, który nasyci Cię na długi czas. Posiłek może znaleźć się w diecie: w ciąży, w tężyczce, redukcyjnej, bezlaktozowej.

Kalorie

719 kcal

Węglowodany

75 g

Białko

35 g

Tłuszcze

27 g

Wartości podane są w przeliczeniu na jedną porcję.

Składniki

Porcje

4

Pulpeciki

Wykonanie

  1. Ugotuj makaron.
  2. Poszatkuj drobno cebulę i 2 ząbki czosnku. Resztę warzyw pokrój w większą kostkę.
  3. Najpierw usmaż cebulę i czosnek na oliwie. Gdy będą gotowe, dodaj resztę warzyw. Smaż około 10-15 minut.
  4. Gdy warzywa będą miękkie, zalej je pomidorami z puszki. Dodaj pieprz, zioła prowansalskie, oregano i płaską łyżeczkę słodkiej papryki. Gotuj około 5-10 minut.
  5. Do gotowego sosu warzywnego wrzuć makaron i dokładnie wymieszaj.
  6. Makaron przełóż na talerz i dodaj pulpeciki.

Pulpeciki

  1. Mięso wymieszaj z jajkiem, posiekaną natką pietruszki, 2 łyżeczkami słodkiej papryki, łyżeczką granulowanego czosnku, łyżeczką sosu sojowego, solą i pieprzem.
  2. Uformuj 12 małych pulpecików.
  3. Piecz w piekarniku przez 10 minut w 180 stopniach w trybie góra-dół, termoobieg.

Filmik z wykonaniem tego przepisu znajdziesz na moim instagramie (kliknij tutaj).

Przepisy

Sprawdź podobne przepisy

Przepisy

Więcej zdrowych przepisów

Oferta

Pomogę Ci przejść na zdrową i smaczną dietę

Dietetyk Patrycja Dziub