Szybki i prosty przepis na makaron z krewetkami w aksamitnym sosie na bazie ricotty z dodatkiem szpinaku i suszonych pomidorów. Danie o wyrazistym smaku i kremowej konsystencji. Najlepiej smakuje podane na ciepło. Posiłek może znaleźć się w diecie: w ciąży, w tężyczce, redukcyjnej, wegetariańskiej oraz przy nadciśnieniu tętniczym.
Kalorie
616 kcal
Węglowodany
79 g
Białko
34 g
Tłuszcze
16 g
Wartości podane są w przeliczeniu na jedną porcję.
Składniki
Porcje
2
Wykonanie
- Ugotuj makaron.
- Czosnek i cebulę drobno pokrój. Podsmaż razem na oliwie.
- Suszone pomidory odsącz z oleju i pokrój w paski.
- Gdy cebula się zeszkli, dodaj pomidory i smaż na małym ogniu około 2-3 minuty.
- Na patelnię dodaj obrane i oczyszczone krewetki. Smaż około 2 minuty.
- Gdy krewetki będą gotowe, dodaj posiekany szpinak. Skrop cytryną i przypraw solą i pieprzem. Smaż na małym ogniu przez około 2 minuty.
- Na patelnię dodaj ugotowany makaron i ricottę. Podgrzewaj na małym ogniu, mieszając.
- Całość skrop resztką cytryny i dokładnie wymieszaj.
Filmik z wykonaniem tego przepisu znajdziesz na moim instagramie (kliknij tutaj).