Jedz Zdrowo
Żyj Różowo

Makaron z krewetkami i ricottą

Przepisy

Makaron z krewetkami i ricottą

Szybki i prosty przepis na makaron z krewetkami w aksamitnym sosie na bazie ricotty z dodatkiem szpinaku i suszonych pomidorów. Danie o wyrazistym smaku i kremowej konsystencji. Najlepiej smakuje podane na ciepło. Posiłek może znaleźć się w diecie: w ciąży, w tężyczce, redukcyjnej, wegetariańskiej oraz przy nadciśnieniu tętniczym.

Kalorie

616 kcal

Węglowodany

79 g

Białko

34 g

Tłuszcze

16 g

Wartości podane są w przeliczeniu na jedną porcję.

Składniki

Porcje

2

Wykonanie

  1. Ugotuj makaron.
  2. Czosnek i cebulę drobno pokrój. Podsmaż razem na oliwie.
  3. Suszone pomidory odsącz z oleju i pokrój w paski.
  4. Gdy cebula się zeszkli, dodaj pomidory i smaż na małym ogniu około 2-3 minuty.
  5. Na patelnię dodaj obrane i oczyszczone krewetki. Smaż około 2 minuty.
  6. Gdy krewetki będą gotowe, dodaj posiekany szpinak. Skrop cytryną i przypraw solą i pieprzem. Smaż na małym ogniu przez około 2 minuty.
  7. Na patelnię dodaj ugotowany makaron i ricottę. Podgrzewaj na małym ogniu, mieszając.
  8. Całość skrop resztką cytryny i dokładnie wymieszaj.

Filmik z wykonaniem tego przepisu znajdziesz na moim instagramie (kliknij tutaj).

Przepisy

Sprawdź podobne przepisy

Przepisy

Więcej zdrowych przepisów

Oferta

Pomogę Ci przejść na zdrową i smaczną dietę

Dietetyk Patrycja Dziub