Kawałki kurczaka w aromatycznym sosie na bazie pomidorów i mleczka kokosowego z dodatkiem intensywnych przypraw. Popularne danie kuchni indyjskiej w uproszczonej i szybkiej wersji. Idealny obiad do pudełka dla zabieganych fanów orientalnych smaków. Posiłek może znaleźć się w diecie: w ciąży, w tężyczce, bezlaktozowej.
Kalorie
527 kcal
Węglowodany
49 g
Białko
30 g
Tłuszcze
24 g
Wartości podane są w przeliczeniu na jedną porcję.
Składniki
Porcje
4
Wykonanie
- Ugotuj ryż.
- Kurę pokrój na większe kawałki i bez dodatku przypraw usmaż na łyżce oliwy. Gotową kurę zdejmij z patelni.
- Przygotuj mieszankę wszystkich przypraw.
- Poszatkuj cebulę i smaż na łyżce oliwy.
- Kiedy cebula się zeszkli, dodaj mieszankę przyprawy i dokładnie wymieszaj.
- Wlej mleczko kokosowe i dodaj pomidory z puszki.
- Całość zagotuj i pozostaw na średnim ogniu bez przykrycia, aby zredukować sos.
- Kiedy sos zgęstnieje, wyłącz ogień, dodaj kurę i dokładnie wymieszaj.
- Na jedną połowę talerza wyłóż ryż, a na drugą sos z kurą i całość posyp posiekanymi orzeszkami i kolendrą.
Filmik z wykonaniem tego przepisu znajdziesz na moim instagramie (kliknij tutaj).
Wskazówki
Im większa zawartość ekstraktu z kokosa w mleczku, tym lepiej. Ja najczęściej używam pomiędzy 50-80% ekstraktu z kokosa.