Jedz Zdrowo
Żyj Różowo

Butter chicken

Przepisy

Butter chicken

Kawałki kurczaka w aromatycznym sosie na bazie pomidorów i mleczka kokosowego z dodatkiem intensywnych przypraw. Popularne danie kuchni indyjskiej w uproszczonej i szybkiej wersji. Idealny obiad do pudełka dla zabieganych fanów orientalnych smaków. Posiłek może znaleźć się w diecie: w ciąży, w tężyczce, bezlaktozowej.

Kalorie

527 kcal

Węglowodany

49 g

Białko

30 g

Tłuszcze

24 g

Wartości podane są w przeliczeniu na jedną porcję.

Składniki

Porcje

4

Wykonanie

  1. Ugotuj ryż.
  2. Kurę pokrój na większe kawałki i bez dodatku przypraw usmaż na łyżce oliwy. Gotową kurę zdejmij z patelni.
  3. Przygotuj mieszankę wszystkich przypraw.
  4. Poszatkuj cebulę i smaż na łyżce oliwy.
  5. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj mieszankę przyprawy i dokładnie wymieszaj.
  6. Wlej mleczko kokosowe i dodaj pomidory z puszki.
  7. Całość zagotuj i pozostaw na średnim ogniu bez przykrycia, aby zredukować sos.
  8. Kiedy sos zgęstnieje, wyłącz ogień, dodaj kurę i dokładnie wymieszaj.
  9. Na jedną połowę talerza wyłóż ryż, a na drugą sos z kurą i całość posyp posiekanymi orzeszkami i kolendrą.

Filmik z wykonaniem tego przepisu znajdziesz na moim instagramie (kliknij tutaj).

Wskazówki

Im większa zawartość ekstraktu z kokosa w mleczku, tym lepiej. Ja najczęściej używam pomiędzy 50-80% ekstraktu z kokosa.

Przepisy

Sprawdź podobne przepisy

Przepisy

Więcej zdrowych przepisów

Oferta

Pomogę Ci przejść na zdrową i smaczną dietę

Dietetyk Patrycja Dziub