Wegetariański burger z miękkim i soczystym kotletem z ciecierzycy. Prosty i szybki sposób na pysznego burgera bez mięsa o wyrazistym smaku, który rozpływa się w ustach. Posiłek może znaleźć się w diecie: w ciąży, w tężyczce, redukcyjnej, bezlaktozowej, wegetariańskiej.
Kalorie
625 kcal
Węglowodany
69 g
Białko
20 g
Tłuszcze
27 g
Wartości podane są w przeliczeniu na jedną porcję.
Składniki
Porcje
2
Sos
Wykonanie
- Pieczarki i kawałek cebuli drobno pokrój. Usmaż na łyżeczce oliwy.
- Ciecierzycę odsącz i zblenduj z suszonymi pomidorami na jednolitą masę.
- Do gotowej masy dodaj ostudzone pieczarki i małe jajko. Przypraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
- Uformuj 2 kotlety średnicy bułki. Piecz przez 15 minut w 180 stopniach w trybie góra-dół, termoobieg.
- Bułki przekrój na pół. Opcjonalnie lekko przypiecz od wewnętrznej strony.
- Przygotuj sos, mieszając ze sobą: łyżkę majonezu i ketchupu, łyżeczkę musztardy oraz pół łyżeczki słodkiej papryki i czosnku granulowanego.
- Dolną część bułki posmaruj sosem, nałóż kotlet z ciecierzycy, poszatkowaną sałatę, pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojone w paski awokado i pomidora.
- Całość polej sosem i zamknij burgera.
Wskazówki
Po dodaniu jajka masa na kotlety nie będzie zbita. Jest to normalne, można uformować je za pomocą łyżki.