Jedz Zdrowo
Żyj Różowo

Burger wegetariański

Przepisy

Burger wegetariański

Wegetariański burger z miękkim i soczystym kotletem z ciecierzycy. Prosty i szybki sposób na pysznego burgera bez mięsa o wyrazistym smaku, który rozpływa się w ustach. Posiłek może znaleźć się w diecie: w ciąży, w tężyczce, redukcyjnej, bezlaktozowej, wegetariańskiej.

Kalorie

625 kcal

Węglowodany

69 g

Białko

20 g

Tłuszcze

27 g

Wartości podane są w przeliczeniu na jedną porcję.

Składniki

Porcje

2

Sos

Wykonanie

  1. Pieczarki i kawałek cebuli drobno pokrój. Usmaż na łyżeczce oliwy.
  2. Ciecierzycę odsącz i zblenduj z suszonymi pomidorami na jednolitą masę.
  3. Do gotowej masy dodaj ostudzone pieczarki i małe jajko. Przypraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
  4. Uformuj 2 kotlety średnicy bułki. Piecz przez 15 minut w 180 stopniach w trybie góra-dół, termoobieg.
  5. Bułki przekrój na pół. Opcjonalnie lekko przypiecz od wewnętrznej strony.
  6. Przygotuj sos, mieszając ze sobą: łyżkę majonezu i ketchupu, łyżeczkę musztardy oraz pół łyżeczki słodkiej papryki i czosnku granulowanego.
  7. Dolną część bułki posmaruj sosem, nałóż kotlet z ciecierzycy, poszatkowaną sałatę, pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojone w paski awokado i pomidora.
  8. Całość polej sosem i zamknij burgera.

Wskazówki

Po dodaniu jajka masa na kotlety nie będzie zbita. Jest to normalne, można uformować je za pomocą łyżki.

Przepisy

Sprawdź podobne przepisy

Przepisy

Więcej zdrowych przepisów

Oferta

Pomogę Ci przejść na zdrową i smaczną dietę

Dietetyk Patrycja Dziub