Jedz Zdrowo
Żyj Różowo

Burger wegetariański

Przepisy

Burger wegetariański

Wegetariański burger z miękkim i soczystym kotletem z ciecierzycy. Prosty i szybki sposób na pysznego burgera bez mięsa o wyrazistym smaku, który rozpływa się w ustach. Posiłek może znaleźć się w diecie: w ciąży, w tężyczce, redukcyjnej, bezlaktozowej, wegetariańskiej.

Kalorie

625 kcal

Węglowodany

69 g

Białko

20 g

Tłuszcze

27 g

Wartości podane są w przeliczeniu na jedną porcję.

Składniki

Porcje

2

Sos

Wykonanie

  1. Pieczarki i kawałek cebuli drobno pokrój. Usmaż na łyżeczce oliwy.
  2. Ciecierzycę odsącz i zblenduj z suszonymi pomidorami na jednolitą masę.
  3. Do gotowej masy dodaj ostudzone pieczarki i małe jajko. Przypraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
  4. Uformuj 2 kotlety średnicy bułki. Piecz przez 15 minut w 180 stopniach w trybie góra-dół, termoobieg.
  5. Bułki przekrój na pół. Opcjonalnie lekko przypiecz od wewnętrznej strony.
  6. Przygotuj sos, mieszając ze sobą: łyżkę majonezu i ketchupu, łyżeczkę musztardy oraz pół łyżeczki słodkiej papryki i czosnku granulowanego.
  7. Dolną część bułki posmaruj sosem, nałóż kotlet z ciecierzycy, poszatkowaną sałatę, pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojone w paski awokado i pomidora.
  8. Całość polej sosem i zamknij burgera.

Wskazówki

Po dodaniu jajka masa na kotlety nie będzie zbita. Jest to normalne, można uformować je za pomocą łyżki.

Przepisy

Sprawdź podobne przepisy

Przepisy

Więcej zdrowych przepisów