Pasta kanapkowa z makreli i jajek o delikatnej konsystencji. Ma wyrazisty smak ryby, którego przełamaniem są kwaśne ogórki i kapary. Jest dobrym źródłem białka i kwasów tłuszczowych omega-3. Posiłek może znaleźć się w diecie: w ciąży, w tężyczce, w cukrzycy, redukcyjnej, wegetariańskiej, bezglutenowej, bezlaktozowej, niskowęglowodanowej (keto).
Kalorie
120 kcal
Węglowodany
1 g
Białko
11 g
Tłuszcze
8 g
Wartości podane są w przeliczeniu na jedną porcję.
Składniki
Porcje
4
Wykonanie
- Jajka ugotuj na twardo.
- Pokrój drobno czerwoną cebulę.
- Do blendera przełóż makrelę, ugotowane jajka, kapary i cebulę. Zblenduj na jednolitą pastę.
- Ogórki kiszone pokrój w małą kostkę i wymieszaj z pastą.
- Podaj z ulubionym pieczywem.
Wskazówki
Najlepiej użyć makreli wędzonej, z której wcześniej należy wyciągnąć ości. Jeżeli używasz makreli z puszki (170 g), odsącz cały olej i dodaj samą rybę (100 g).