Jedz Zdrowo
Żyj Różowo

Racuchy z jabłkiem na skyrze

Przepisy

Racuchy z jabłkiem na skyrze

Puszyste i delikatne racuchy z jabłkiem, bez dodatku drożdży. Ich bazą jest jogurt skyr, dzięki któremu są bogate w białko. Placuszki są szybkie i bardzo proste w przygotowaniu. Najlepiej smakują podane na ciepło. Sprawdzą się również jako lunch do pudełka. Posiłek może znaleźć się w diecie: w ciąży i cukrzycy ciążowej, tężyczce, wegetariańskiej.

Kalorie

395 kcal

Węglowodany

38 g

Białko

23 g

Tłuszcze

19 g

Wartości podane są w przeliczeniu na jedną porcję.

Składniki

Porcje

2

Wykonanie

  1. Jabłko (ok. 100 g) umyj i obierz ze skórki. Pokrój w niewielką kostkę.
  2. Do miski wbij całe jajka. Ubijaj mikserem na największych obrotach, aż do powstania puszystej masy.
  3. Do masy dodaj skyr i zmiksuj delikatnie na małych obrotach.
  4. Następnie dodaj mąkę, cynamon i proszek do pieczenia. Zmiksuj delikatnie na jednolitą masę.
  5. Do gotowej masy dodaj jabłko. Dokładnie wymieszaj łyżką.
  6. Na patelni rozgrzej oliwę. Smaż placuszki pod przykryciem. Po 1-2 minutach obróć na drugą stronę i smaż jeszcze chwilę pod przykryciem.
  7. Placuszki wyłóż na talerz, posmaruj masłem orzechowym i posyp posiekanymi orzechami.

Wskazówki

1 sztuka większego jabłka lub 2 małe – około 100-120 g.

Jeśli nie masz gotowej mąki owsianej, to zmiel płatki owsiane na mąkę.

Przepisy

Sprawdź podobne przepisy

Przepisy

Więcej zdrowych przepisów

Oferta

Pomogę Ci przejść na zdrową i smaczną dietę

Dietetyk Patrycja Dziub