Puszyste i delikatne racuchy z jabłkiem, bez dodatku dro żdży. Ich bazą jest jogurt skyr, dzięki któremu są bogate w białko. Placuszki są szybkie i bardzo proste w przygotowaniu. Najlepiej smakują podane na ciepło. Sprawdzą się również jako lunch do pudełka. Posiłek może znaleźć się w diecie: w ciąży i cukrzycy ciążowej, tężyczce, wegetariańskiej.
Kalorie
395 kcal
Węglowodany
38 g
Białko
23 g
Tłuszcze
19 g
Wartości podane są w przeliczeniu na jedną porcję.
Składniki
Porcje
2
Wykonanie
- Jabłko (ok. 100 g) umyj i obierz ze skórki. Pokrój w niewielką kostkę.
- Do miski wbij całe jajka. Ubijaj mikserem na największych obrotach, aż do powstania puszystej masy.
- Do masy dodaj skyr i zmiksuj delikatnie na małych obrotach.
- Następnie dodaj mąkę, cynamon i proszek do pieczenia. Zmiksuj delikatnie na jednolitą masę.
- Do gotowej masy dodaj jabłko. Dokładnie wymieszaj łyżką.
- Na patelni rozgrzej oliwę. Smaż placuszki pod przykryciem. Po 1-2 minutach obróć na drugą stronę i smaż jeszcze chwilę pod przykryciem.
- Placuszki wyłóż na talerz, posmaruj masłem orzechowym i posyp posiekanymi orzechami.
Wskazówki
1 sztuka większego jabłka lub 2 małe – około 100-120 g.
Jeśli nie masz gotowej mąki owsianej, to zmiel płatki owsiane na mąkę.