Jedz Zdrowo
Żyj Różowo

Puszysty omlet na słodko

Przepisy

Puszysty omlet na słodko

Puszysty fit omlet z owocami i masłem orzechowym. Szybki i prosty w wykonaniu jedynie z dwóch składników: jajek i mąki. Brzoskwinię można zamienić na inny owoc np. maliny, truskawki, borówki lub banana. Posiłek może znaleźć się w diecie: w ciąży, w tężyczce, redukcyjnej, wegetariańskiej.

Kalorie

483 kcal

Węglowodany

40 g

Białko

23 g

Tłuszcze

25 g

Wartości podane są w przeliczeniu na jedną porcję.

Składniki

Porcje

1

Wykonanie

  1. Oddziel białka od żółtek.
  2. Ubij białka na sztywną pianę.
  3. Do białka dodaj mąkę i żółtka. Mąkę można przesiać, aby pozbyć się grudek.
  4. Całość dokładnie wymieszaj na jednolitą masę. Rób to delikatnie, aby piana nie opadła.
  5. Na patelnię wlej olej i rozgrzej go na średnim ogniu.
  6. Wylej gotową masę i smaż pod przykryciem. Po 1-2 minutach przełóż omlet na drugą stronę i smaż jeszcze chwilę pod przykryciem.
  7. Brzoskwinię umyj, obierz ze skórki i pokrój w plastry.
  8. Gotowy omlet wyłóż na talerz. Posmaruj masłem orzechowym i połóż brzoskwinię.

Przepisy

Sprawdź podobne przepisy

Przepisy

Więcej zdrowych przepisów

Oferta

Pomogę Ci przejść na zdrową i smaczną dietę

Dietetyk Patrycja Dziub