Puszysty fit omlet z owocami i masłem orzechowym. Szybki i prosty w wykonaniu jedynie z dwóch składników: jajek i mąki. Brzoskwinię można zamienić na inny owoc np. maliny, truskawki, borówki lub banana. Posiłek może znaleźć się w diecie: w ciąży, w tężyczce, redukcyjnej, wegetariańskiej.
Kalorie
483 kcal
Węglowodany
40 g
Białko
23 g
Tłuszcze
25 g
Wartości podane są w przeliczeniu na jedną porcję.
Składniki
Porcje
1
Wykonanie
- Oddziel białka od żółtek.
- Ubij białka na sztywną pianę.
- Do białka dodaj mąkę i żółtka. Mąkę można przesiać, aby pozbyć się grudek.
- Całość dokładnie wymieszaj na jednolitą masę. Rób to delikatnie, aby piana nie opadła.
- Na patelnię wlej olej i rozgrzej go na średnim ogniu.
- Wylej gotową masę i smaż pod przykryciem. Po 1-2 minutach przełóż omlet na drugą stronę i smaż jeszcze chwilę pod przykryciem.
- Brzoskwinię umyj, obierz ze skórki i pokrój w plastry.
- Gotowy omlet wyłóż na talerz. Posmaruj masłem orzechowym i połóż brzoskwinię.