Wysokobiałkowy omlet to pożywne śniadanie, które da Ci energię na cały poranek. Omlet jest puszysty, lekki i delikatny. Ma jabłkowy smak, a dodatek cynamonowego kremu z ricotty sprawia, że jest delikatnie słodki. Posiłek nada się w diecie: w ciąży, w tężyczce, redukcyjnej, na masę, wysokobiałkowej, wegetariańskiej.
Kalorie
677 kcal
Węglowodany
69 g
Białko
34 g
Tłuszcze
27 g
Wartości podane są w przeliczeniu na jedną porcję.
Składniki
Porcje
1
Wykonanie
- Wbij całe jajka do miski. Miksuj na wysokich obrotach ze szczyptą np. ksylitolu, do powstania jasnej i puszystej masy.
- Dodaj mąkę i delikatnie miksuj do połączenia się składników.
- Umyj i obierz jabłko. Zetrzyj na grubych oczkach.
- Jabłko i szczyptę cynamonu dodaj do masy. Delikatnie wymieszaj do połączenia się wszystkich składników.
- Na patelni rozgrzej olej. Wylej gotową masę i smaż omlet na średnim ogniu, pod przykryciem. Po 1-2 minutach przełóż omlet na drugą stronę i smaż jeszcze chwilę pod przykryciem.
- W miseczce wymieszaj ricottę, łyżeczkę miodu i 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu.
- Gotowy omlet posmaruj ricottą i złóż na pół.