Jedz Zdrowo
Żyj Różowo

Omlet z jabłkiem i ricottą

Przepisy

Omlet z jabłkiem i ricottą

Wysokobiałkowy omlet to pożywne śniadanie, które da Ci energię na cały poranek. Omlet jest puszysty, lekki i delikatny. Ma jabłkowy smak, a dodatek cynamonowego kremu z ricotty sprawia, że jest delikatnie słodki. Posiłek nada się w diecie: w ciąży, w tężyczce, redukcyjnej, na masę, wysokobiałkowej, wegetariańskiej.

Kalorie

677 kcal

Węglowodany

69 g

Białko

34 g

Tłuszcze

27 g

Wartości podane są w przeliczeniu na jedną porcję.

Składniki

Porcje

1

Wykonanie

  1. Wbij całe jajka do miski. Miksuj na wysokich obrotach ze szczyptą np. ksylitolu, do powstania jasnej i puszystej masy.
  2. Dodaj mąkę i delikatnie miksuj do połączenia się składników.
  3. Umyj i obierz jabłko. Zetrzyj na grubych oczkach.
  4. Jabłko i szczyptę cynamonu dodaj do masy. Delikatnie wymieszaj do połączenia się wszystkich składników.
  5. Na patelni rozgrzej olej. Wylej gotową masę i smaż omlet na średnim ogniu, pod przykryciem. Po 1-2 minutach przełóż omlet na drugą stronę i smaż jeszcze chwilę pod przykryciem.
  6. W miseczce wymieszaj ricottę, łyżeczkę miodu i 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu.
  7. Gotowy omlet posmaruj ricottą i złóż na pół.

Przepisy

Sprawdź podobne przepisy

Przepisy

Więcej zdrowych przepisów

Oferta

Pomogę Ci przejść na zdrową i smaczną dietę

Dietetyk Patrycja Dziub