Puszyste placuszki a'la racuchy z duszonym jabłkiem. Są bardzo delikatne dzięki bazie z jogurtu naturalnego. Sprawdzą się zarówno na śniadanie, jak i kolację. Najlepiej smakują podane na ciepło. Posiłek może znaleźć się w diecie: w ciąży, w tężyczce, redukcyjnej, wegetariańskiej.
Kalorie
536 kcal
Węglowodany
85 g
Białko
17 g
Tłuszcze
12 g
Wartości podane są w przeliczeniu na jedną porcję.
Składniki
Porcje
2
Wykonanie
- Umyj i obierz ze skórki 2 duże jabłka (ok. 600 g). Pokrój w małą kostkę.
- Jabłka przełóż do garnka i polej 150 ml wody. Dodaj 2 łyżeczki cynamonu i łyżeczkę miodu. Duś na małym ogniu ok. 10-15 minut, do momentu, aż jabłko zmięknie i z wody powstanie gęsty sos.
- Do miski wbij całe jajka. Dodaj szczyptę np. ksylitolu i ubijaj mikserem na największych obrotach do powstania puszystej masy.
- Do masy dodaj jogurt i zmiksuj na małych obrotach.
- Następnie dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksuj delikatnie na jednolitą masę.
- Do gotowej masy dodaj ponad połowę duszonego jabłka, bez sosu. Dokładnie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej. Smaż placuszki pod przykryciem. Po 1-2 minutach obróć na drugą stronę i smaż jeszcze chwilę pod przykryciem.
- Placuszki wyłóż na talerz, polej sosem i dodaj resztę duszonego jabłka.
Wskazówki
Nie dolewaj do jabłek więcej niż 150 ml wody. Podczas duszenia jabłka puszczą sok, więc przy nadmiarze woda nie odparuje do gęstego sosu.