Jedz Zdrowo
Żyj Różowo

Placuszki z duszonym jabłkiem

Przepisy

Placuszki z duszonym jabłkiem

Puszyste placuszki a'la racuchy z duszonym jabłkiem. Są bardzo delikatne dzięki bazie z jogurtu naturalnego. Sprawdzą się zarówno na śniadanie, jak i kolację. Najlepiej smakują podane na ciepło. Posiłek może znaleźć się w diecie: w ciąży, w tężyczce, redukcyjnej, wegetariańskiej.

Kalorie

536 kcal

Węglowodany

85 g

Białko

17 g

Tłuszcze

12 g

Wartości podane są w przeliczeniu na jedną porcję.

Składniki

Porcje

2

Wykonanie

  1. Umyj i obierz ze skórki 2 duże jabłka (ok. 600 g). Pokrój w małą kostkę.
  2. Jabłka przełóż do garnka i polej 150 ml wody. Dodaj 2 łyżeczki cynamonu i łyżeczkę miodu. Duś na małym ogniu ok. 10-15 minut, do momentu, aż jabłko zmięknie i z wody powstanie gęsty sos.
  3. Do miski wbij całe jajka. Dodaj szczyptę np. ksylitolu i ubijaj mikserem na największych obrotach do powstania puszystej masy.
  4. Do masy dodaj jogurt i zmiksuj na małych obrotach.
  5. Następnie dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksuj delikatnie na jednolitą masę.
  6. Do gotowej masy dodaj ponad połowę duszonego jabłka, bez sosu. Dokładnie wymieszaj.
  7. Na patelni rozgrzej olej. Smaż placuszki pod przykryciem. Po 1-2 minutach obróć na drugą stronę i smaż jeszcze chwilę pod przykryciem.
  8. Placuszki wyłóż na talerz, polej sosem i dodaj resztę duszonego jabłka.

Wskazówki

Nie dolewaj do jabłek więcej niż 150 ml wody. Podczas duszenia jabłka puszczą sok, więc przy nadmiarze woda nie odparuje do gęstego sosu.

Przepisy

Sprawdź podobne przepisy

Przepisy

Więcej zdrowych przepisów

Oferta

Pomogę Ci przejść na zdrową i smaczną dietę

Dietetyk Patrycja Dziub