Jesienna ryżanka ze słodkim jabłkiem o intensywnie cynamonowym smaku. Ciekawym przełamaniem aksamitnej konsystencji płatków ryżowych są chrupiące orzechy włoskie. Najlepiej smakuje podana na ciepło. Posiłek może znaleźć się w diecie: w ciąży, w tężyczce, redukcyjnej, bezglutenowej, wegetariańskiej oraz przy nadciśnieniu tętniczym.
Kalorie
509 kcal
Węglowodany
76 g
Białko
14 g
Tłuszcze
14 g
Wartości podane są w przeliczeniu na jedną porcję.
Składniki
Porcje
1
Wykonanie
- Jabłko obierz ze skórki i pokrój w małą kostkę.
- Wrzuć do garnka i podlej małą ilością wody. Gotuj, aż jabłka zmiękną i cała woda wyparuje. Pod koniec dodaj cynamon.
- W czystym garnku podgrzej mleko.
- Do ciepłego mleka dodaj płatki ryżowe i gotuj około 5 minut.
- Gdy płatki ryżowe wchłoną całe mleko, dodaj miód i posiekane orzechy. Dokładnie wymieszaj.
- Przełóż ryżankę do miseczki i dodaj jabłka z cynamonem.
Filmik z wykonaniem tego przepisu znajdziesz na moim instagramie (kliknij tutaj).