Jedz Zdrowo
Żyj Różowo

Ryżanka z jabłkiem i cynamonem

Przepisy

Ryżanka z jabłkiem i cynamonem

Jesienna ryżanka ze słodkim jabłkiem o intensywnie cynamonowym smaku. Ciekawym przełamaniem aksamitnej konsystencji płatków ryżowych są chrupiące orzechy włoskie. Najlepiej smakuje podana na ciepło. Posiłek może znaleźć się w diecie: w ciąży, w tężyczce, redukcyjnej, bezglutenowej, wegetariańskiej oraz przy nadciśnieniu tętniczym.

Kalorie

509 kcal

Węglowodany

76 g

Białko

14 g

Tłuszcze

14 g

Wartości podane są w przeliczeniu na jedną porcję.

Składniki

Porcje

1

Wykonanie

  1. Jabłko obierz ze skórki i pokrój w małą kostkę.
  2. Wrzuć do garnka i podlej małą ilością wody. Gotuj, aż jabłka zmiękną i cała woda wyparuje. Pod koniec dodaj cynamon.
  3. W czystym garnku podgrzej mleko.
  4. Do ciepłego mleka dodaj płatki ryżowe i gotuj około 5 minut.
  5. Gdy płatki ryżowe wchłoną całe mleko, dodaj miód i posiekane orzechy. Dokładnie wymieszaj.
  6. Przełóż ryżankę do miseczki i dodaj jabłka z cynamonem.

Filmik z wykonaniem tego przepisu znajdziesz na moim instagramie (kliknij tutaj).

Przepisy

Sprawdź podobne przepisy

Przepisy

Więcej zdrowych przepisów

Oferta

Pomogę Ci przejść na zdrową i smaczną dietę

Dietetyk Patrycja Dziub