Jedz Zdrowo
Żyj Różowo

Jajka sadzone na pomidorach

Przepisy

Jajka sadzone na pomidorach

Wiosenne śniadanie o słodkim pomidorowym smaku i nutą czosnku. Prostsza i szybsza wersja szakszuki.

Kalorie

312 kcal

Węglowodany

8 g

Białko

9 g

Tłuszcze

27 g

Wartości podane są w przeliczeniu na jedną porcję.

Składniki

Porcje

1

Wykonanie

  1. Pomidora obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
  2. Podsmaż na maśle przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Na patelnię dodaj pomidora i smaż do momentu odparowania większości wody.
  4. Wbij jajka, posyp szczypiorkiem i dopraw solą do smaku.
  5. Smaż pod przykryciem na średnim ogniu ok. 2 minuty, aż białko będzie ścięte, a żółtko pozostanie płynne.
    Najlepiej podawać z ulubionym pieczywem.

Przepisy

Sprawdź podobne przepisy

Przepisy

Więcej zdrowych przepisów

Oferta

Pomogę Ci przejść na zdrową i smaczną dietę

Dietetyk Patrycja Dziub