Jedz Zdrowo
Żyj Różowo

Jajka faszerowane tuńczykiem i rzodkiewką

Przepisy

Jajka faszerowane tuńczykiem i rzodkiewką

Bazą jajek faszerowanych jest tuńczyk, nadający im wyrazisty smak. Tarta rzodkiewka dzięki swojej chrupkości urozmaica aksamitną konsystencję masy. Możesz przyrządzić je na śniadanie, kolację czy przekąskę na imprezę. Idealnie nadadzą się również na śniadanie wielkanocne. Posiłek może znaleźć się w diecie: w tężyczce, w cukrzycy, redukcyjnej, bezlaktozowej, bezglutenowej, niskowęglowodanowej (ketogenicznej), wegeteriańskiej.

Kalorie

185 kcal

Węglowodany

1 g

Białko

20 g

Tłuszcze

11 g

Wartości podane są w przeliczeniu na jedną porcję.

Składniki

Porcje

2

Wykonanie

  1. Ugotuj jajka na twardo.
  2. Rzodkiewkę zetrzyj na grubych oczkach, a szczypiorek drobno posiekaj.
  3. Ugotowane jajka przekrój na pół i wydrąż żółtko.
  4. Tuńczyka dokładnie odsącz. Zblenduj na jednolitą masę z żółtkami.
  5. Masę wymieszaj z rzodkiewką i szczypiorkiem. Przypraw do smaku i wymieszaj.
  6. Faszeruj połówki jajek przygotowaną pastą.

Wskazówki

Jeżeli używasz tuńczyka z puszki patrz na jego masę po odsączeniu.

Przepisy

Sprawdź podobne przepisy

Przepisy

Więcej zdrowych przepisów

Oferta

Pomogę Ci przejść na zdrową i smaczną dietę

Dietetyk Patrycja Dziub