Bazą jajek faszerowanych jest tuńczyk, nadający im wyrazisty smak. Tarta rzodkiewka dzięki swojej chrupkości urozmaica aksamitną konsystencję masy. Możesz przyrządzić je na śniadanie, kolację czy przekąskę na imprezę. Idealnie nadadzą się również na śniadanie wielkanocne. Posiłek może znaleźć się w diecie: w tężyczce, w cukrzycy, redukcyjnej, bezlaktozowej, bezglutenowej, niskowęglowodanowej (ketogenicznej), wegeteriańskiej.
Kalorie
185 kcal
Węglowodany
1 g
Białko
20 g
Tłuszcze
11 g
Wartości podane są w przeliczeniu na jedną porcję.
Składniki
Porcje
2
Wykonanie
- Ugotuj jajka na twardo.
- Rzodkiewkę zetrzyj na grubych oczkach, a szczypiorek drobno posiekaj.
- Ugotowane jajka przekrój na pół i wydrąż żółtko.
- Tuńczyka dokładnie odsącz. Zblenduj na jednolitą masę z żółtkami.
- Masę wymieszaj z rzodkiewką i szczypiorkiem. Przypraw do smaku i wymieszaj.
- Faszeruj połówki jajek przygotowaną pastą.
Wskazówki
Jeżeli używasz tuńczyka z puszki patrz na jego masę po odsączeniu.