Jedz Zdrowo
Żyj Różowo

Ciastka owsiane z orzechami

Przepisy

Ciastka owsiane z orzechami

Pyszne i pożywne ciastka, które idealnie pasują jako dodatek do kawy. Ciasteczka te są dobrym źródłem węglowodanów złożonych dzięki płatkom owsianym. Orzechy włoskie zapewniają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, kwasy omega-3 oraz białko, a dzięki migdałom są dobrym źródłem witaminy B2 oraz E, magnezu, potasu oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Kalorie

210 kcal

Węglowodany

19 g

Białko

5 g

Tłuszcze

12 g

Wartości podane są w przeliczeniu na jedną porcję.

Składniki

Porcje

13

Wykonanie

  1. Posiekaj orzechy.
  2. Masło utrzyj z ksylitolem na masę.
  3. Do masła dodaj mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia i jajka. Dokładnie wymieszaj.
  4. Do gotowej masy partiami dorzucaj orzechy i rodzynki cały czas mieszając.
  5. Uformuj ciasteczka i ułóż na blaszce zachowując 2 cm odstępy.
  6. Włóż do piekarnika na 180 stopni, góra dół na 15-20 min.

Uwagi

Moje ciastka są dosyć duże, wyszło ich 13 po 50 g każde. Możesz dostosować ich wielkość wedle uznania. Jedna porcja to 50 g.

Przepisy

Sprawdź podobne przepisy

Przepisy

Więcej zdrowych przepisów

Oferta

Pomogę Ci przejść na zdrową i smaczną dietę

Dietetyk Patrycja Dziub