
Przepisy
Ciastka owsiane z orzechami
Pyszne i pożywne ciastka, które idealnie pasują jako dodatek do kawy. Ciasteczka te są dobrym źródłem węglowodanów złożonych dzięki płatkom owsianym. Orzechy włoskie zapewniają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, kwasy omega-3 oraz białko, a dzięki migdałom są dobrym źródłem witaminy B2 oraz E, magnezu, potasu oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Kalorie
210 kcal
Węglowodany
19 g
Białko
5 g
Tłuszcze
12 g
Wartości podane są w przeliczeniu na jedną porcję.
Składniki
Porcje
13
Wykonanie
- Posiekaj orzechy.
- Masło utrzyj z ksylitolem na masę.
- Do masła dodaj mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia i jajka. Dokładnie wymieszaj.
- Do gotowej masy partiami dorzucaj orzechy i rodzynki cały czas mieszając.
- Uformuj ciasteczka i ułóż na blaszce zachowując 2 cm odstępy.
- Włóż do piekarnika na 180 stopni, góra dół na 15-20 min.
Uwagi
Moje ciastka są dosyć duże, wyszło ich 13 po 50 g każde. Możesz dostosować ich wielkość wedle uznania. Jedna porcja to 50 g.




