Pyszne ciasto dyniowe z nutą cynamonu i chrupiącą czekoladą. Ma lekko słodki smak, który umili Ci jesienne chwile przy kawie. Posiłek może znaleźć się w diecie: w ciąży, w tężyczce, redukcyjnej, wegetariańskiej.
Kalorie
170 kcal
Węglowodany
22 g
Białko
5 g
Tłuszcze
7 g
Wartości podane są w przeliczeniu na jedną porcję.
Składniki
Porcje
16
Wykonanie
- Dynie pokrój na pół i wydrąż środek. Upiecz w piekarniku do miękkości (ok. 15 minut w 180 stopniach). Upieczoną dynię obierz ze skórki i przełóż do miski.
- Do dyni dodaj banany i zblenduj na jednolitą masę.
- Płatki owsiane zmiel na mąkę. Dodaj do miski razem z jajkami, miodem, olejem, cynamonem i proszkiem do pieczenia.
- Dokładnie wymieszaj masę i przelej do wyłożonej papierem do pieczenia formy.
- Ciasto piecz w 180 stopniach, z funkcją termoobieg, przez 30 minut.
- Przygotuj polewę czekoladową. Do garnka wlej mleko i podgrzej je na małym ogniu. Dodaj całą czekoladę i rozpuszczaj ją, cały czas delikatnie mieszając.
- Ostudzone ciasto polej czekoladą. Pozostaw do zastygnięcia (najlepiej w lodówce).
Filmik z wykonaniem tego przepisu znajdziesz na moim instagramie (klik).
Wskazówki
Użyta przeze mnie forma na ciasto ma średnicę 22 cm.
Olej kokosowy powinien być płynny. Jeżeli masz jedynie stały, należy go rozpuścić, aby dokładnie połączył się z całą masą.