Tarta z borówkami bez pieczenia na bezglutenowym kokosowo-czekoladowym spodzie. Szybkie w przygotowaniu, lekkie ciasto, idealne na gorące dni. Posiłek może znaleźć się w diecie: w ciąży, w tężyczce, redukcyjnej, wegetariańskiej, bezglutenowej.
Kalorie
206 kcal
Węglowodany
6 g
Białko
4 g
Tłuszcze
18 g
Wartości podane są w przeliczeniu na jedną porcję.
Składniki
Porcje
16
Spód
Masa
Wykonanie
- Wymieszaj mąkę kokosową, kakao, masło orzechowe i płynny olej kokosowy na jednolitą masę.
- Wyłóż masę na blaszkę do tarty tak, aby pokrywała cały spód.
- Blaszkę włóż do lodówki na 10 minut.
- Żelatynę zalej 100 ml gorącej wody, wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia i pozostaw do ostygnięcia.
- Gdy żelatyna będzie letnia, wymieszaj ją z serkiem mascarpone.
- Do serka dodaj borówki i delikatnie wymieszaj.
- Wyciągnij blaszkę z lodówki i na gotowy spód wylej masę.
- Ciasto włóż na noc do lodówki.
Wskazówki
Jeżeli masz jedynie stały olej kokosowy, należy go rozpuścić, aby dokładnie połączył się z całą masą.
Przed pokrojeniem pozostaw ciasto na około 15-20 min poza lodówką, aby spód zrobił się bardziej miękki.
Moja blaszka do tarty ma średnicę 28 cm.