Jedz Zdrowo
Żyj Różowo

Tarta z borówkami

Przepisy

Tarta z borówkami

Tarta z borówkami bez pieczenia na bezglutenowym kokosowo-czekoladowym spodzie. Szybkie w przygotowaniu, lekkie ciasto, idealne na gorące dni. Posiłek może znaleźć się w diecie: w ciąży, w tężyczce, redukcyjnej, wegetariańskiej, bezglutenowej.

Kalorie

206 kcal

Węglowodany

6 g

Białko

4 g

Tłuszcze

18 g

Wartości podane są w przeliczeniu na jedną porcję.

Składniki

Porcje

16

Spód

Masa

Wykonanie

  1. Wymieszaj mąkę kokosową, kakao, masło orzechowe i płynny olej kokosowy na jednolitą masę.
  2. Wyłóż masę na blaszkę do tarty tak, aby pokrywała cały spód.
  3. Blaszkę włóż do lodówki na 10 minut.
  4. Żelatynę zalej 100 ml gorącej wody, wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia i pozostaw do ostygnięcia.
  5. Gdy żelatyna będzie letnia, wymieszaj ją z serkiem mascarpone.
  6. Do serka dodaj borówki i delikatnie wymieszaj.
  7. Wyciągnij blaszkę z lodówki i na gotowy spód wylej masę.
  8. Ciasto włóż na noc do lodówki.

Wskazówki

Jeżeli masz jedynie stały olej kokosowy, należy go rozpuścić, aby dokładnie połączył się z całą masą.

Przed pokrojeniem pozostaw ciasto na około 15-20 min poza lodówką, aby spód zrobił się bardziej miękki.

Moja blaszka do tarty ma średnicę 28 cm.

Przepisy

Sprawdź podobne przepisy

Przepisy

Więcej zdrowych przepisów

Oferta

Pomogę Ci przejść na zdrową i smaczną dietę

Dietetyk Patrycja Dziub