Delikatny sernik na zimno o smaku pistacjowym z dodatkiem świeżych truskawek. Przygotujesz go szybko w kilku prostych krokach. Doskonale smakuje również z innymi owocami, takimi jak: maliny, borówki, brzoskwinie lub czereśnie. Posiłek może znaleźć się w diecie: w ciąży, w tężyczce, redukcyjnej, wegetariańskiej.
Kalorie
334 kcal
Węglowodany
23 g
Białko
9 g
Tłuszcze
23 g
Wartości podane są w przeliczeniu na jedną porcję.
Składniki
Porcje
16
Wykonanie
- Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.
- Daktyle obierz ze skórki i usuń pestkę. Jeżeli masz daktyle drylowane, pomiń ten krok.
- Zmiel razem daktyle, płatki owsiane i olej kokosowy. Wyłóż spód blaszki, dociskając masę dłonią tak, aby była zwarta i zajęła równomiernie cały spód.
- Żelatynę zalej 80 ml gorącej wody. Dokładnie wymieszaj, aby cała się rozpuściła. Odstaw, aby lekko ostygła.
- Do miski przełóż mascarpone, ricottę, pastę pistacjową, ksylitol i żelatynę. Dokładnie wymieszaj.
- Pokrój na mniejsze kawałki 200 g truskawek. Dodaj do masy i wymieszaj.
- Gotową masę przełóż do blaszki na przygotowany spód.
- Posiekaj 30 g (liczone bez łupki) pistacji. Pokrój resztę truskawek na plasterki.
- Udekoruj górę sernika posiekanymi pistacjami i kawałkami truskawek.
- Włóż sernik do lodówki na min. 3 godziny, aby stężał.
Wskazówki
Użyta przeze mnie forma na ciasto ma średnicę 22 cm.
Poza lodówką sernik może być około godziny. Po dłuższym czasie traci swoją konsystencję i zaczyna się rozpływać.
Jeżeli chcesz, aby sernik był bardziej lub mniej pistacjowy, zmień ilość pasty pistacjowej.