Jedz Zdrowo
Żyj Różowo

Sernik pistacjowy z truskawkami

Przepisy

Sernik pistacjowy z truskawkami

Delikatny sernik na zimno o smaku pistacjowym z dodatkiem świeżych truskawek. Przygotujesz go szybko w kilku prostych krokach. Doskonale smakuje również z innymi owocami, takimi jak: maliny, borówki, brzoskwinie lub czereśnie. Posiłek może znaleźć się w diecie: w ciąży, w tężyczce, redukcyjnej, wegetariańskiej.

Kalorie

334 kcal

Węglowodany

23 g

Białko

9 g

Tłuszcze

23 g

Wartości podane są w przeliczeniu na jedną porcję.

Składniki

Porcje

16

Wykonanie

  1. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.
  2. Daktyle obierz ze skórki i usuń pestkę. Jeżeli masz daktyle drylowane, pomiń ten krok.
  3. Zmiel razem daktyle, płatki owsiane i olej kokosowy. Wyłóż spód blaszki, dociskając masę dłonią tak, aby była zwarta i zajęła równomiernie cały spód.
  4. Żelatynę zalej 80 ml gorącej wody. Dokładnie wymieszaj, aby cała się rozpuściła. Odstaw, aby lekko ostygła.
  5. Do miski przełóż mascarpone, ricottę, pastę pistacjową, ksylitol i żelatynę. Dokładnie wymieszaj.
  6. Pokrój na mniejsze kawałki 200 g truskawek. Dodaj do masy i wymieszaj.
  7. Gotową masę przełóż do blaszki na przygotowany spód.
  8. Posiekaj 30 g (liczone bez łupki) pistacji. Pokrój resztę truskawek na plasterki.
  9. Udekoruj górę sernika posiekanymi pistacjami i kawałkami truskawek.
  10. Włóż sernik do lodówki na min. 3 godziny, aby stężał.

Wskazówki

Użyta przeze mnie forma na ciasto ma średnicę 22 cm.

Poza lodówką sernik może być około godziny. Po dłuższym czasie traci swoją konsystencję i zaczyna się rozpływać.

Jeżeli chcesz, aby sernik był bardziej lub mniej pistacjowy, zmień ilość pasty pistacjowej.

Przepisy

Sprawdź podobne przepisy

Przepisy

Więcej zdrowych przepisów

Oferta

Pomogę Ci przejść na zdrową i smaczną dietę

Dietetyk Patrycja Dziub