Delikatny, puszysty sernik o waniliowym smaku z nutą pomarańczy. Doskonały deser do kawy przy wigilijnym stole. Posiłek może znaleźć się w diecie: w ciąży, w tężyczce, redukcyjnej, wegetariańskiej, przy nadciśnieniu tętniczym.
Kalorie
197 kcal
Węglowodany
16 g
Białko
13 g
Tłuszcze
9 g
Wartości podane są w przeliczeniu na jedną porcję.
Składniki
Porcje
16
Wykonanie
- Przygotuj formę, wykładając ją papierem do pieczenia.
- Zmiel herbatniki na pył i wymieszaj je z roztopionym masłem. Wyłóż je na spód formy, uklepując mocno i dokładnie łyżką.
- Zmiel twarogu ze skyrem. Zrób to dokładnie, aby nie pozostawić żadnych grudek twarogu.
- Sparz pomarańczę i zetrzyj z niej skórkę na małych oczkach. Następnie wyciśnij sok z pomarańczy i dodaj go razem ze startą skórką do sera i dokładnie wymieszaj.
- Dodaj pozostałe składniki: 2 opakowania budyniu, 2 łyżki cukru, łyżeczkę proszku do pieczenia i mielonej wanilii oraz 3 żółtka. Dokładnie wymieszaj.
- Białka ubij i dodaj do masy. Mieszaj powoli i delikatnie do całkowitego połączenia.
- Wylej masę na spód z herbatników.
- Piecz w 150 stopniach, w trybie góra-dół przez 60 minut.
- Po godzinie pieczenia wyłącz piekarnik i pozostaw sernik do wystygnięcia na około 1-2 godz. Nie otwieraj piekarnika, aby sernik nie opadł.
Wskazówki
Najlepiej pozostawić sernik na kilka godzin w lodówce. Spód zdąży wtedy dobrze się scalić i nie będzie się kruszył.
Użyta przeze mnie forma na ciasto ma średnicę 22 cm.