Jedz Zdrowo
Żyj Różowo

Świąteczny sernik z pomarańczą

Przepisy

Świąteczny sernik z pomarańczą

Delikatny, puszysty sernik o waniliowym smaku z nutą pomarańczy. Doskonały deser do kawy przy wigilijnym stole. Posiłek może znaleźć się w diecie: w ciąży, w tężyczce, redukcyjnej, wegetariańskiej, przy nadciśnieniu tętniczym.

Kalorie

197 kcal

Węglowodany

16 g

Białko

13 g

Tłuszcze

9 g

Wartości podane są w przeliczeniu na jedną porcję.

Składniki

Porcje

16

Wykonanie

  1. Przygotuj formę, wykładając ją papierem do pieczenia.
  2. Zmiel herbatniki na pył i wymieszaj je z roztopionym masłem. Wyłóż je na spód formy, uklepując mocno i dokładnie łyżką.
  3. Zmiel twarogu ze skyrem. Zrób to dokładnie, aby nie pozostawić żadnych grudek twarogu.
  4. Sparz pomarańczę i zetrzyj z niej skórkę na małych oczkach. Następnie wyciśnij sok z pomarańczy i dodaj go razem ze startą skórką do sera i dokładnie wymieszaj.
  5. Dodaj pozostałe składniki: 2 opakowania budyniu, 2 łyżki cukru, łyżeczkę proszku do pieczenia i mielonej wanilii oraz 3 żółtka. Dokładnie wymieszaj.
  6. Białka ubij i dodaj do masy. Mieszaj powoli i delikatnie do całkowitego połączenia.
  7. Wylej masę na spód z herbatników.
  8. Piecz w 150 stopniach, w trybie góra-dół przez 60 minut.
  9. Po godzinie pieczenia wyłącz piekarnik i pozostaw sernik do wystygnięcia na około 1-2 godz. Nie otwieraj piekarnika, aby sernik nie opadł.

Wskazówki

Najlepiej pozostawić sernik na kilka godzin w lodówce. Spód zdąży wtedy dobrze się scalić i nie będzie się kruszył.

Użyta przeze mnie forma na ciasto ma średnicę 22 cm.

Przepisy

Sprawdź podobne przepisy

Przepisy

Więcej zdrowych przepisów

Oferta

Pomogę Ci przejść na zdrową i smaczną dietę

Dietetyk Patrycja Dziub