Przepisy
Ciastka czekoladowo-bananowe
Pyszne i miękkie ciasteczka czekoladowo-bananowe z chrupi ącymi orzechami. Banany i kakao są dobrym źródłem magnezu, a płatki owsiane wzbogacają ciastka w węglowodany złożone.
Kalorie
158 kcal
Węglowodany
18 g
Białko
3 g
Tłuszcze
8 g
Wartości podane są w przeliczeniu na jedną porcję.
Składniki
Porcje
16
Wykonanie
- Masło utrzyj z ksylitolem na gładką masę.
- Posiekaj orzechy.
- Wkrój banany do miski i rozgnieć je widelcem.
- Dodaj mąkę, płatki owsiane, orzechy, jajko, wiórki kokosowe, kakao i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i posyp ją mąką, aby ciastka nie przywierały.
- Ciastka mają kleistą konsystencję, więc na blaszkę wykładaj je za pomocą łyżki. Jedna łyżka to jedno ciastko.
- Piecz w 180 stopniach, góra dół przez 15 minut.
Wskazówki
Jedna porcja to 50 g. Najlepiej użyć dojrzałych bananów.