Jedz Zdrowo
Żyj Różowo

Sernik waniliowo-czekoladowy

Przepisy

Sernik waniliowo-czekoladowy

Pyszny i delikatny sernik, który łączy w sobie  dwa smaki. Wyraźnie wyczuwalna nuta wanilii przeplata się z czekoladową słodyczą. Podane z nim świeże owoce będą doskonałym uzupełnieniem jego smaku. Posiłek może znaleźć się w diecie: w ciąży, w tężyczce, redukcyjnej, wegetariańskiej.

Kalorie

144 kcal

Węglowodany

11 g

Białko

14 g

Tłuszcze

5 g

Wartości podane są w przeliczeniu na jedną porcję.

Składniki

Porcje

16

Wykonanie

  1. Masło rozpuść na małym ogniu.
  2. Rozgnieć herbatniki na pył i wymieszaj z masłem.
  3. Formę na ciasto wyłóż papierem do pieczenia i przełóż na nią herbatniki. Dokładnie uklep tak, aby zajęły cały spód.
  4. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną masę.
  5. Do miski przełóż żółtka, twaróg sernikowy, cukier wanilinowy, ksylitol, budyń i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj.
  6. Do gotowej masy dodaj ubite białka i wolnymi ruchami dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki.
  7. Masę rozdziel na dwie równe części i do jednej z nich dodaj kakao.
  8. Na gotowy spód przełóż czekoladową masę, a na nią masę waniliową.
  9. Piecz w 150 stopniach, góra dół przez 80-90 minut.
  10. Gdy ciasto będzie gotowe, wyłącz piekarnik i bez otwierania pozostaw sernik w zamknięciu aż do wystygnięcia (na minimum godzinę). Przy wcześniejszym otwarciu piekarnika, sernik może opaść.

Wskazówki

Użyta przeze mnie forma na ciasto ma średnicę 22 cm.

Przepisy

Sprawdź podobne przepisy

Przepisy

Więcej zdrowych przepisów

Oferta

Pomogę Ci przejść na zdrową i smaczną dietę

Dietetyk Patrycja Dziub