Pyszny i delikatny sernik, który łączy w sobie dwa smaki. Wyraźnie wyczuwalna nuta wanilii przeplata się z czekoladową słodyczą. Podane z nim świeże owoce będą doskonałym uzupełnieniem jego smaku. Posiłek może znaleźć się w diecie: w ciąży, w tężyczce, redukcyjnej, wegetariańskiej.
Kalorie
144 kcal
Węglowodany
11 g
Białko
14 g
Tłuszcze
5 g
Wartości podane są w przeliczeniu na jedną porcję.
Składniki
Porcje
16
Wykonanie
- Masło rozpuść na małym ogniu.
- Rozgnieć herbatniki na pył i wymieszaj z masłem.
- Formę na ciasto wyłóż papierem do pieczenia i przełóż na nią herbatniki. Dokładnie uklep tak, aby zajęły cały spód.
- Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną masę.
- Do miski przełóż żółtka, twaróg sernikowy, cukier wanilinowy, ksylitol, budyń i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj.
- Do gotowej masy dodaj ubite białka i wolnymi ruchami dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki.
- Masę rozdziel na dwie równe części i do jednej z nich dodaj kakao.
- Na gotowy spód przełóż czekoladową masę, a na nią masę waniliową.
- Piecz w 150 stopniach, góra dół przez 80-90 minut.
- Gdy ciasto będzie gotowe, wyłącz piekarnik i bez otwierania pozostaw sernik w zamknięciu aż do wystygnięcia (na minimum godzinę). Przy wcześniejszym otwarciu piekarnika, sernik może opaść.
Wskazówki
Użyta przeze mnie forma na ciasto ma średnicę 22 cm.