Klasyk, który każdy zna, ale nie każdy wie jak dobrze przyrządzić. Odpowiednio przygotowane włoskie ragu sprawia, że lasagne jest tak pyszna i soczysta. Idealna na rodzinny obiad oraz na imprezę w większym gronie.
Kalorie
604 kcal
Węglowodany
51 g
Białko
41 g
Tłuszcze
24 g
Wartości podane są w przeliczeniu na jedną porcję.
Składniki
Porcje
8
Sos beszamelowy
Wykonanie
- Przygotuj ragu (przepis znajdziesz tutaj).
- Przygotuj sos beszamelowy. Najpierw zasmażka, rozpuść masło w rondelku, dodaj do niego mąkę i za pomocą trzepaczki mieszaj 5 minut.
- Do zasmażki dodaj mleko i drobno starty ser cheddar, cały czas mieszając. Dopraw szczyptą pieprzu.
- Nadal mieszaj na małym ogniu przez około 10-12 minut, aż sos zgęstnieje.
- Mozzarelle pokrój w kostkę.
- Na spód brytfanki wyłóż cienką warstwę ragu.
- Wykładaj warstwami kolejno: makaron, ragu, sos beszamelowy i mozzarellę.
- Powtarzaj poprzedni krok do wykorzystania wszystkich składników.
- Na górę wyłóż ostatnią warstwę makaronu i posmaruj samym sosem beszamelowym. Dodatkowo możesz jeszcze posypać wszystko tartym cheddarem.
- Przykryj folią aluminiową i piecz w 180 stopniach, góra dół przez 40 minut. Na ostatnie 5 minut zdejmij folię.
Wskazówki
Moja brytfanka ma wymiary 35 cm na 23 cm i wychodzą w niej 4 warstwy. Na jedną przypadają po 4 płaty makaronu, plus warstwa na górze, co daje łącznie 20 płatów na całość.
Czas przygotowania uwzględnia również ragu. Większość z podanych 180 minut to czekanie. Realny czas włożonej pracy wynosi około godziny.