Jedz Zdrowo
Żyj Różowo

Lasagne

Przepisy

Lasagne

Klasyk, który każdy zna, ale nie każdy wie jak dobrze przyrządzić. Odpowiednio przygotowane włoskie ragu sprawia, że lasagne jest tak pyszna i soczysta. Idealna na rodzinny obiad oraz na imprezę w większym gronie.

Kalorie

604 kcal

Węglowodany

51 g

Białko

41 g

Tłuszcze

24 g

Wartości podane są w przeliczeniu na jedną porcję.

Składniki

Porcje

8

Sos beszamelowy

Wykonanie

  1. Przygotuj ragu (przepis znajdziesz tutaj).
  2. Przygotuj sos beszamelowy. Najpierw zasmażka, rozpuść masło w rondelku, dodaj do niego mąkę i za pomocą trzepaczki mieszaj 5 minut.
  3. Do zasmażki dodaj mleko i drobno starty ser cheddar, cały czas mieszając. Dopraw szczyptą pieprzu.
  4. Nadal mieszaj na małym ogniu przez około 10-12 minut, aż sos zgęstnieje.
  5. Mozzarelle pokrój w kostkę.
  6. Na spód brytfanki wyłóż cienką warstwę ragu.
  7. Wykładaj warstwami kolejno: makaron, ragu, sos beszamelowy i mozzarellę.
  8. Powtarzaj poprzedni krok do wykorzystania wszystkich składników.
  9. Na górę wyłóż ostatnią warstwę makaronu i posmaruj samym sosem beszamelowym. Dodatkowo możesz jeszcze posypać wszystko tartym cheddarem.
  10. Przykryj folią aluminiową i piecz w 180 stopniach, góra dół przez 40 minut. Na ostatnie 5 minut zdejmij folię.

Wskazówki

Moja brytfanka ma wymiary 35 cm na 23 cm i wychodzą w niej 4 warstwy. Na jedną przypadają po 4 płaty makaronu, plus warstwa na górze, co daje łącznie 20 płatów na całość.

Czas przygotowania uwzględnia również ragu. Większość z podanych 180 minut to czekanie. Realny czas włożonej pracy wynosi około godziny.

Przepisy

Sprawdź podobne przepisy

Przepisy

Więcej zdrowych przepisów

Oferta

Pomogę Ci przejść na zdrową i smaczną dietę

Dietetyk Patrycja Dziub