Tradycyjny włoski sos, powszechnie podawany z makaronem. Charakteryzuje się dużą ilością mięsa i pomidorowym smakiem. Pasuje do każdego rodzaju makaronu, chociaż najczęściej podawany jest ze spaghetti. Jest również podstawowym składnikiem lazanii.
Kalorie
420 kcal
Węglowodany
13 g
Białko
29 g
Tłuszcze
24 g
Wartości podane są w przeliczeniu na jedną porcję.
Składniki
Porcje
4
Wykonanie
- Marchew, cebulę i boczek pokrój w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzej masło z oliwą i dodaj pokrojone wcześniej produkty. Smaż na średnim ogniu.
- Kiedy się zeszklą, dodaj całe mięso.
- Kiedy mięso puści wodę, nie przestawaj smażyć, aż w większości wyparuje.
- Dodaj wino i poczekaj kilka minut, mieszając.
- W miseczce wymieszaj bulion z koncentratem.
- Na patelnię dodaj przygotowany bulion, przecier pomidorowy i pokrojone w kostkę pomidory.
- Dopraw bazylią, oregano, solą i pieprzem.
- Gotuj pod przykryciem na małym ogniu około 1,5 godziny, od czasu do czasu mieszając.
Wskazówki
Jeśli nie masz świeżych pomidorów, równie dobrze sprawdzą się te z puszki.
Rodzaj bulionu jest dowolny: warzywny, wołowy, z kury... użyj swojego ulubionego. Jeśli nie masz czasu lub możliwości przygotować własnego bulionu, możesz w ostateczności użyć pół kostki rosołowej rozpuszczonej w 125 ml wody.