Jedz Zdrowo
Żyj Różowo

Ragu

Przepisy

Ragu

Tradycyjny włoski sos, powszechnie podawany z makaronem. Charakteryzuje się dużą ilością mięsa i pomidorowym smakiem. Pasuje do każdego rodzaju makaronu, chociaż najczęściej podawany jest ze spaghetti. Jest również podstawowym składnikiem lazanii.

Kalorie

420 kcal

Węglowodany

13 g

Białko

29 g

Tłuszcze

24 g

Wartości podane są w przeliczeniu na jedną porcję.

Składniki

Porcje

4

Wykonanie

  1. Marchew, cebulę i boczek pokrój w drobną kostkę.
  2. Na patelni rozgrzej masło z oliwą i dodaj pokrojone wcześniej produkty. Smaż na średnim ogniu.
  3. Kiedy się zeszklą, dodaj całe mięso.
  4. Kiedy mięso puści wodę, nie przestawaj smażyć, aż w większości wyparuje.
  5. Dodaj wino i poczekaj kilka minut, mieszając.
  6. W miseczce wymieszaj bulion z koncentratem.
  7. Na patelnię dodaj przygotowany bulion, przecier pomidorowy i pokrojone w kostkę pomidory.
  8. Dopraw bazylią, oregano, solą i pieprzem.
  9. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu około 1,5 godziny, od czasu do czasu mieszając.

Wskazówki

Jeśli nie masz świeżych pomidorów, równie dobrze sprawdzą się te z puszki.

Rodzaj bulionu jest dowolny: warzywny, wołowy, z kury... użyj swojego ulubionego. Jeśli nie masz czasu lub możliwości przygotować własnego bulionu, możesz w ostateczności użyć pół kostki rosołowej rozpuszczonej w 125 ml wody.

Przepisy

Sprawdź podobne przepisy

Przepisy

Więcej zdrowych przepisów

Oferta

Pomogę Ci przejść na zdrową i smaczną dietę

Dietetyk Patrycja Dziub