Puszyste placuszki o intensywnym waniliowym smaku. Idealnie komponują się ze słonym masłem orzechowym i słodkimi truskawkami. Sprawdzą się jako śniadanie na ciepło, jak i lunch do pudełka. Posiłek może znaleźć się w diecie: w ciąży, w tężyczce, redukcyjnej, wegetariańskiej, bezglutenowej.
Kalorie
360 kcal
Węglowodany
31 g
Białko
21 g
Tłuszcze
17 g
Wartości podane są w przeliczeniu na jedną porcję.
Składniki
Porcje
2
Wykonanie
- Jajka, mąkę, skyr, pół łyżeczki proszku do pieczenia i łyżeczkę wanilii w proszku wymieszaj razem na jednolitą masę.
- Usmaż placuszki na oleju kokosowym pod przykryciem. Jedna łyżka masy to jeden placuszek.
- Podaj z masłem orzechowym i truskawkami.
Wskazówki
Wanilia w proszku jest opcjonalna. Możesz użyć również aromatu waniliowego z dobrym składem.