Jedz Zdrowo
Żyj Różowo

Placuszki dyniowe z mascarpone

Przepisy

Placuszki dyniowe z mascarpone

Dyniowe placuszki z nutą cynamonu i dodatkiem słodkiego serka mascarpone. Idealnie sprawdzą się podane na ciepło na jesienne śniadanie. Posiłek może znaleźć się w diecie: w ciąży, w tężyczce, redukcyjnej, wegetariańskiej.

Kalorie

550 kcal

Węglowodany

42 g

Białko

14 g

Tłuszcze

35 g

Wartości podane są w przeliczeniu na jedną porcję.

Składniki

Porcje

2

Wykonanie

  1. Zmiel płatki owsiane na mąkę. Przełóż do miski.
  2. Upiecz dynię. Gotową obierz i wydrąż środek.
  3. Zmiksuj dynię i banana.
  4. Do miski dodaj gotowe puree, jajka i łyżeczkę cynamonu. Dokładnie wymieszaj.
  5. Smaż na oleju pod przykryciem z obu stron. Jedna łyżka masy to jeden placuszek.
  6. W miseczce dokładnie wymieszaj mascarpone, miód i łyżeczkę cynamonu.
  7. Placuszki podaj z gałką mascarpone. Możesz posypać gorzką czekoladą.

Filmik z wykonaniem tego przepisu znajdziesz na moim instagramie (kliknij tutaj).

Wskazówki

Dynię możesz ugotować lub upiec w całości (około 20 minut, 180 stopni, termoobieg).

Przepisy

Sprawdź podobne przepisy

Przepisy

Więcej zdrowych przepisów

Oferta

Pomogę Ci przejść na zdrową i smaczną dietę

Dietetyk Patrycja Dziub