Dyniowe placuszki z nutą cynamonu i dodatkiem słodkiego serka mascarpone. Idealnie sprawdzą się podane na ciepło na jesienne śniadanie. Posiłek może znaleźć się w diecie: w ciąży, w tężyczce, redukcyjnej, wegetariańskiej.
Kalorie
550 kcal
Węglowodany
42 g
Białko
14 g
Tłuszcze
35 g
Wartości podane są w przeliczeniu na jedną porcję.
Składniki
Porcje
2
Wykonanie
- Zmiel płatki owsiane na mąkę. Przełóż do miski.
- Upiecz dynię. Gotową obierz i wydrąż środek.
- Zmiksuj dynię i banana.
- Do miski dodaj gotowe puree, jajka i łyżeczkę cynamonu. Dokładnie wymieszaj.
- Smaż na oleju pod przykryciem z obu stron. Jedna łyżka masy to jeden placuszek.
- W miseczce dokładnie wymieszaj mascarpone, miód i łyżeczkę cynamonu.
- Placuszki podaj z gałką mascarpone. Możesz posypać gorzką czekoladą.
Filmik z wykonaniem tego przepisu znajdziesz na moim instagramie (kliknij tutaj).
Wskazówki
Dynię możesz ugotować lub upiec w całości (około 20 minut, 180 stopni, termoobieg).