Jedz Zdrowo
Żyj Różowo

Zupa krem z pomidorów

Przepisy

Zupa krem z pomidorów

40 min

Obiady

Zupy

Delikatna zupa ze słodkich pomidorów z dodatkiem pesto. Może być podawana na ciepło i na zimno, co świetnie sprawdza się w upalne, letnie dni. Posiłek może znaleźć się w diecie: w ciąży, w tężyczce, w cukrzycy, redukcyjnej, wegetariańskiej, wegańskiej, bezglutenowej, bezlaktozowej.

Kalorie

231 kcal

Węglowodany

15 g

Białko

7 g

Tłuszcze

15 g

Wartości podane są w przeliczeniu na jedną porcję.

Składniki

Porcje

6

Wykonanie

  1. Marchew, pietruszkę i por obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Przygotuj bulion: rozgrzej w garnku połowę oliwy i lekko podsmaż warzywa, a następnie zalej 500 ml wody. Gotuj przez ok. 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
  3. Poszatkuj cebulę, a następnie podsmaż na dużej patelni z resztą oliwy.
  4. Pokrój obrane pomidory i dodaj do cebulki. Smaż przez ok. 15 minut do odparowania większości wody.
  5. Do garnka z bulionem dodaj gotowe pomidory, czosnek, sól i pieprz.
  6. Zblenduj zupę na krem.
  7. Podaj z pesto i pestkami dyni lub ziarnami słonecznika.

Przepisy

Sprawdź podobne przepisy

Przepisy

Więcej zdrowych przepisów

Oferta

Pomogę Ci przejść na zdrową i smaczną dietę

Dietetyk Patrycja Dziub