Delikatna zupa ze słodkich pomidorów z dodatkiem pesto. Może być podawana na ciepło i na zimno, co świetnie sprawdza się w upalne, letnie dni. Posiłek może znaleźć się w diecie: w ciąży, w tężyczce, w cukrzycy, redukcyjnej, wegetariańskiej, wegańskiej, bezglutenowej, bezlaktozowej.
Kalorie
231 kcal
Węglowodany
15 g
Białko
7 g
Tłuszcze
15 g
Wartości podane są w przeliczeniu na jedną porcję.
Składniki
Porcje
6
Wykonanie
- Marchew, pietruszkę i por obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
- Przygotuj bulion: rozgrzej w garnku połowę oliwy i lekko podsmaż warzywa, a następnie zalej 500 ml wody. Gotuj przez ok. 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Poszatkuj cebulę, a następnie podsmaż na dużej patelni z resztą oliwy.
- Pokrój obrane pomidory i dodaj do cebulki. Smaż przez ok. 15 minut do odparowania większości wody.
- Do garnka z bulionem dodaj gotowe pomidory, czosnek, sól i pieprz.
- Zblenduj zupę na krem.
- Podaj z pesto i pestkami dyni lub ziarnami słonecznika.