Jesienna zupa dyniowa o delikatnym smaku z cytrusową nutą. Rozgrzewający talerz zupy doskonały na obiad lub kolacje w zimne wieczory. Posiłek może znaleźć się w diecie: w ciąży, w tężyczce, redukcyjnej, bezlaktozowej, bezglutenowej, wegetariańskiej i wegańskiej.
Kalorie
208 kcal
Węglowodany
22 g
Białko
5 g
Tłuszcze
10 g
Wartości podane są w przeliczeniu na jedną porcję.
Składniki
Porcje
4
Wykonanie
- Obierz marchew i dynię.
- Warzywa ugotuj na parze lub w wodzie – marchew przez 20 minut, a dynię przez 10 minut.
- Wyciśnij sok z limonki i pomarańczy.
- Ugotowane warzywa zblenduj razem z wyciśniętym sokiem, wodą, mleczkiem kokosowym, kurkumą i imbirem.
- Gotuj zupę na małym ogniu przez ok. 5-10 min.
Filmik z wykonaniem tego przepisu znajdziesz na moim instagramie (kliknij tutaj).
Wskazówki
Najlepiej podawać z pestkami dyni, słonecznikiem lub małymi grzankami. Te dodatki nie są uwzględnione w tabeli wartości odżywczych.