Jedz Zdrowo
Żyj Różowo

Dorsz w zielonym pesto

Przepisy

Dorsz w zielonym pesto

30 min

Obiady

Ryby

Delikatna i soczysta ryba o wyrazistym smaku zielonego pesto z bazylii z nutą cytryny. Idealnym dodatkiem i przełamaniem słonego smaku pesto jest słodka, pieczona czerwona papryka. Posiłek może znaleźć się w diecie: w ciąży, w tężyczce, redukcyjnej, wegetariańskiej, bezglutenowej, bezlaktozowej, przy nadciśnieniu tętniczym.

Kalorie

411 kcal

Węglowodany

41 g

Białko

39 g

Tłuszcze

9 g

Wartości podane są w przeliczeniu na jedną porcję.

Składniki

Porcje

2

Wykonanie

  1. Zrób domowe pesto. Zblenduj razem: świeże liście bazylii, wyciśnięty sok z cytryny, czosnek i oliwę z oliwek. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  2. Naczynie żaroodporne wyłóż małą ilością pesto i połóż filet z dorsza. Resztę pesto dokładnie rozsmaruj na rybie.
  3. Paprykę pokrój w większą kostkę.
  4. Dorsza i paprykę upiecz w piekarniku (20 minut w 180 stopniach z termoobiegiem).
  5. Podaj z ugotowanymi ziemniakami.

Wskazówki

Danie równie dobrze smakuje podane z ryżem.

Przepisy

Sprawdź podobne przepisy

Przepisy

Więcej zdrowych przepisów

Oferta

Pomogę Ci przejść na zdrową i smaczną dietę

Dietetyk Patrycja Dziub