
Delikatna i soczysta ryba o wyrazistym smaku zielonego pesto z bazylii z nutą cytryny. Idealnym dodatkiem i przełamaniem słonego smaku pesto jest słodka, pieczona czerwona papryka. Posiłek może znaleźć się w diecie: w ciąży, w tężyczce, redukcyjnej, wegetariańskiej, bezglutenowej, bezlaktozowej, przy nadciśnieniu tętniczym.
Kalorie
411 kcal
Węglowodany
41 g
Białko
39 g
Tłuszcze
9 g
Wartości podane są w przeliczeniu na jedną porcję.
Składniki
Porcje
2
Wykonanie
- Zrób domowe pesto. Zblenduj razem: świeże liście bazylii, wyciśnięty sok z cytryny, czosnek i oliwę z oliwek. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Naczynie żaroodporne wyłóż małą ilością pesto i połóż filet z dorsza. Resztę pesto dokładnie rozsmaruj na rybie.
- Paprykę pokrój w większą kostkę.
- Dorsza i paprykę upiecz w piekarniku (20 minut w 180 stopniach z termoobiegiem).
- Podaj z ugotowanymi ziemniakami.
Wskazówki
Danie równie dobrze smakuje podane z ryżem.



