Soczyste polędwiczki w sosie pieczarkowym z koperkiem mają delikatny smak. Są idealnym pomysłem na rodzinny niedzielny obiad. Szybkie i proste w przygotowaniu.
Kalorie
286 kcal
Węglowodany
7 g
Białko
30 g
Tłuszcze
15 g
Wartości podane są w przeliczeniu na jedną porcję.
Składniki
Porcje
4
Wykonanie
- Posiekaj drobno cebulkę. Pieczarki obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Podsmaż razem na łyżce oliwy.
- Polędwiczkę pokrój na 10 kawałków. Utłucz mięso i dopraw solą i pieprzem.
- Mięso lekko podsmaż na łyżce oliwy. U mnie po parę sekund na jednej ze stron.
- W garnku podgrzej bulion i do gotującego się dodaj podsmażone mięso. Dorzuć pieczarki z cebulką i duś przed około 10 minut, aby mięso doszło w środku.
- Do garnka dodaj śmietankę i posiekany koperek. Dokładnie wymieszaj.
- W miseczce rozrób łyżkę mąki z 3-4 łyżkami wody. Dodaj do sosu, intensywnie mieszając. Ilość dodanej mąki zależna jest od tego, jak bardzo gęsty chcesz mieć sos.
- Polędwiczki w sosie możesz podać z ziemniaka, ryżem lub kaszą.
Wskazówki
Podana wartość energetyczna obejmuje jedynie polędwiczki z sosem. Uwzględnij dodatki: łyżka ziemniaków 68 kcal, 50 g ryżu białego 60 kcal, 50 g kaszy bulgur 42 kcal.