Jedz Zdrowo
Żyj Różowo

Polędwiczki w sosie pieczarkowym

Przepisy

Polędwiczki w sosie pieczarkowym

Soczyste polędwiczki w sosie pieczarkowym z koperkiem mają delikatny smak. Są idealnym pomysłem na rodzinny niedzielny obiad. Szybkie i proste w przygotowaniu.

Kalorie

286 kcal

Węglowodany

7 g

Białko

30 g

Tłuszcze

15 g

Wartości podane są w przeliczeniu na jedną porcję.

Składniki

Porcje

4

Wykonanie

  1. Posiekaj drobno cebulkę. Pieczarki obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Podsmaż razem na łyżce oliwy.
  2. Polędwiczkę pokrój na 10 kawałków. Utłucz mięso i dopraw solą i pieprzem.
  3. Mięso lekko podsmaż na łyżce oliwy. U mnie po parę sekund na jednej ze stron.
  4. W garnku podgrzej bulion i do gotującego się dodaj podsmażone mięso. Dorzuć pieczarki z cebulką i duś przed około 10 minut, aby mięso doszło w środku.
  5. Do garnka dodaj śmietankę i posiekany koperek. Dokładnie wymieszaj.
  6. W miseczce rozrób łyżkę mąki z 3-4 łyżkami wody. Dodaj do sosu, intensywnie mieszając. Ilość dodanej mąki zależna jest od tego, jak bardzo gęsty chcesz mieć sos.
  7. Polędwiczki w sosie możesz podać z ziemniaka, ryżem lub kaszą.

Wskazówki

Podana wartość energetyczna obejmuje jedynie polędwiczki z sosem. Uwzględnij dodatki: łyżka ziemniaków 68 kcal, 50 g ryżu białego 60 kcal, 50 g kaszy bulgur 42 kcal.

Przepisy

Sprawdź podobne przepisy

Przepisy

Więcej zdrowych przepisów

Oferta

Pomogę Ci przejść na zdrową i smaczną dietę

Dietetyk Patrycja Dziub