Jedz Zdrowo
Żyj Różowo

Pałki z kurczaka miodowo-musztardowe

Przepisy

Pałki z kurczaka miodowo-musztardowe

Mięso z kurczaka w słodko-słonym sosie z chrupiącymi ziemniakami. Idealny pomysł na obiad lub kolację na imprezę dla większej ilości osób. Posiłek może znaleźć się w diecie: w ciąży, w tężyczce, redukcyjnej, bezglutenowej, bezlaktozowej.

Kalorie

540 kcal

Węglowodany

43 g

Białko

53 g

Tłuszcze

15 g

Wartości podane są w przeliczeniu na jedną porcję.

Składniki

Porcje

2

Pieczone ziemniaki

Wykonanie

  1. Do pojemnika dodaj łyżkę musztardy sarepskiej, łyżeczkę ostrej musztardy (np. Dijon), łyżkę miodu, pieprz, słodką paprykę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dokładnie wymieszaj.
  2. Dodaj pałki z kurczaka i wymieszaj tak, aby całe mięso było w marynacie. Pojemnik szczelnie zamknij i włóż do lodówki na minimum 5 godzin, aby mięso przeszło smakiem marynaty.
  3. Ziemniaki obierz ze skórki i dokładnie umyj. Wysusz za pomocą ręcznika. Dopraw: oliwą w oliwek, solą, pieprzem, rozmarynem i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Wymieszaj i wyłóż na blaszkę do pieczenia.
  4. Pałki z kurczaka wyjmij z lodówki i przełóż do żaroodpornego naczynia.
  5. Na blaszkę z wyłożonymi ziemniakami połóż naczynie z mięsem. Piecz w 180 stopniach przez 35-45 minut.

Wskazówki

Podaj z ulubionymi warzywami. Polecam przygotować blaszkę w taki sposób jak na zdjęciu. Jeżeli nie masz małego żaroodpornego naczynia, upiecz pałki osobno. Dlaczego tak? Sos może dostać się do ziemniaków i zamiast chrupiących frytek wyjdą ciepłe, rozmoczone ziemniaki.

Przepisy

Sprawdź podobne przepisy

Przepisy

Więcej zdrowych przepisów

Oferta

Pomogę Ci przejść na zdrową i smaczną dietę

Dietetyk Patrycja Dziub