Jedz Zdrowo
Żyj Różowo

Kotleciki mielone z cukinią

Przepisy

Kotleciki mielone z cukinią

Pomysł na niskotłuszczowe kotleciki bez smażenia. Idealnie pasują na rodzinny, wiosenny obiad z dodatkiem młodych ziemniaków z koperkiem.

Kalorie

333 kcal

Węglowodany

9 g

Białko

20 g

Tłuszcze

22 g

Wartości podane są w przeliczeniu na jedną porcję.

Składniki

Porcje

4

Wykonanie

  1. Zetrzyj do miski cukinię na tarce o grubych oczkach. Dodaj soli i odstaw na 30 minut, żeby cukinia puściła wodę.
  2. Należy osuszyć cukinię. W tym celu, po odczekaniu wylej z miski zebraną wodę, a cukinię dodatkowo wyciśnij rękoma.
  3. Posiekaj drobno cebulkę i natkę pietruszki.
  4. Do miski z cukinią dodaj mięso, jajko, bułkę tartą oraz posiekane wcześniej cebulę i natkę. Dopraw szczyptą soli i pieprzu, a następnie dokładnie wymieszaj.
  5. Uformuj kotleciki i piecz bez dodatku tłuszczu w 200 stopniach, góra-dół, termoobieg przez 20 min.

Wskazówki

Jedna porcja to 2 kotleciki.

Przepisy

Sprawdź podobne przepisy

Przepisy

Więcej zdrowych przepisów

Oferta

Pomogę Ci przejść na zdrową i smaczną dietę

Dietetyk Patrycja Dziub