Jedz Zdrowo
Żyj Różowo

Udon w tajskim sosie

Przepisy

Udon w tajskim sosie

Makaron udon z warzywami i wieprzowiną w słodko-kwaśnym, tajskim sosie. Szybkie w przygotowaniu danie o orientalnym smaku. Posiłek może znaleźć się w diecie: w tężyczce, redukcyjnej, bezlaktozowej.

Kalorie

660 kcal

Węglowodany

20 g

Białko

37 g

Tłuszcze

23 g

Wartości podane są w przeliczeniu na jedną porcję.

Składniki

Porcje

2

Sos

Wykonanie

  1. Przygotuj sos: wyciśnij sok z limonki, dodaj resztę składników i wymieszaj w miseczce, aż do rozpuszczenia się cukru.
  2. Ugotuj makaron udon.
  3. Cebulę i paprykę pokrój w paski. Czosnek drobno posiekaj.
  4. Polędwicę pokrój na cienkie plasterki i usmaż na mocno rozgrzanym oleju na woku. Gotowe mięso odstaw na bok i oczyść woka.
  5. Zmniejsz na średni ognień, dodaj oliwę i podsmaż cebulę, paprykę i czosnek, aż warzywa się zeszklą.
  6. Dodaj makaron, mięso, sos i szczypiorek. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
  7. Gotowe danie podaj posypane sezamem.

Przepisy

Sprawdź podobne przepisy

Przepisy

Więcej zdrowych przepisów

Oferta

Pomogę Ci przejść na zdrową i smaczną dietę

Dietetyk Patrycja Dziub