Jedz Zdrowo
Żyj Różowo

Pad Thai

Przepisy

Pad Thai

Klasyk tajskiego street foodu znany na całym świecie. Popularny Pad Thai to doskonały balans słodkich i kwaśnych smaków, co sprawia, że jest on tak unikalnym daniem. Dodatkowo jest on dość prosty w przygotowaniu, a składniki, wbrew pozorom, łatwo dostępne. Posiłek może znaleźć się w diecie: w tężyczce, bezlaktozowej, bezglutenowej.

Kalorie

678 kcal

Węglowodany

54 g

Białko

49 g

Tłuszcze

30 g

Wartości podane są w przeliczeniu na jedną porcję.

Składniki

Porcje

2

Sos

Wykonanie

  1. Na początku przygotuj kilka rzeczy, które potrzebne będą później.
    - Wyciśnij sok z limonki, dodaj resztę składników sosu i wymieszaj w miseczce, aż do rozpuszczenia się cukru.
    - W większej misce namocz makaron ryżowy w ciepłej wodzie przez ok. 15 min.
    - Drobno posiekaj orzeszki ziemne.
  2. Kurę oczyść z błonek i pokrój w średniej wielkości kawałki. Krewetki obierz z pancerzy. Wstępnie usmaż kurę i krewetki (wystarczy z zewnątrz, później jeszcze dojdą w trakcie smażenia całości). Zdejmij z patelni na bok.
  3. Marchew i cebulę pokrój na cienkie paski. Czosnek obierz i pokrój na grube kawałki (nie przeciskaj przez praskę, bo spali się w momencie wrzucenia na rozgrzany olej).
  4. Na woku rozgrzej olej i smaż czosnek, marchew i cebulę przez ok. 3-5 min aż cebulka lekko się zeszkli.
  5. Zawartość woka przesuń na jedną połowę, a na drugą wbij jajka (jak na zdjęciu). Poczekaj, aż białko trochę się zetnie i dopiero wtedy zacznij mieszać. Mają przypominać jajecznicę. W międzyczasie dodaj kurę i krewetki. Całość wymieszaj z jajkiem.
  6. Dodaj makaron ryżowy. Nie odsączaj go, wystarczy przełożyć z miski. Dzięki tej niewielkiej ilości wody całość będzie dochodzić na parze.
  7. Wlej sos, a następnie zwiększ na wysoki ogień i wszystko dokładnie wymieszaj.
  8. Kontynuuj smażenie, energicznie mieszając przez następne kilka minut, do momentu aż makaron stanie się elastyczny, a woda w większości wyparuje. Zwracaj uwagę, żeby danie nie wyschło, gdyby tak się działo, dolej trochę wody z makaronu.
  9. Pod koniec dodaj połowę orzeszków, szczypiorek i kiełki fasoli mung. Jeszcze raz wymieszaj wszystko razem.
  10. Nałóż porcję na talerz i posyp resztą orzeszków.

Filmik z wykonaniem tego przepisu znajdziesz na moim instagramie (kliknij tutaj).

Wskazówki

Jeśli wolisz wersję pikantną, możesz dodać chili w trakcie smażenia lub bezpośrednio na talerzu. Kiełki fasoli mung mogą być świeże lub z puszki.

Przepisy

Sprawdź podobne przepisy

Przepisy

Więcej zdrowych przepisów

Oferta

Pomogę Ci przejść na zdrową i smaczną dietę

Dietetyk Patrycja Dziub