Jedz Zdrowo
Żyj Różowo

Makaron z krewetkami w kremie z pora

Przepisy

Makaron z krewetkami w kremie z pora

Pyszny makaron w słodkim kremie z pora z dodatkiem szpinaku i krewetek. Idealny na obiad lub kolacje dla dwojga.

Kalorie

541 kcal

Węglowodany

67 g

Białko

37 g

Tłuszcze

13 g

Wartości podane są w przeliczeniu na jedną porcję.

Składniki

Porcje

2

Krem z pora

Wykonanie

  1. Ugotuj makaron.
  2. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Dodaj krewetki i smaż do zarumienienia około 5-8 minut.
  4. Gdy krewetki będą gotowe, dodaj do nich szpinak, posyp szczyptą soli i duś około 10 minut.
  5. Na talerz wyłóż makaron, polej kremem i dodaj krewetki ze szpinakiem.

Krem z pora

  1. Posiekaj drobno cebulę i pokrój por w krążki.
  2. Rozgrzej oliwę i wrzuć pokrojone warzywa.
  3. Przypraw szczyptą soli i pieprzu.
  4. Smaż na małym ogniu, dolewając wody, aby warzywa się nie przypaliły.
  5. Zdejmij z ognia po około 10 minutach, kiedy por będzie miękki.
  6. Zblenduj ze śmietaną na jednolity krem.

Przepisy

Sprawdź podobne przepisy

Przepisy

Więcej zdrowych przepisów

Oferta

Pomogę Ci przejść na zdrową i smaczną dietę

Dietetyk Patrycja Dziub