Jedz Zdrowo
Żyj Różowo

Farfalle z bazylią i ricottą

Przepisy

Farfalle z bazylią i ricottą

Makaron kokardki z kurą w kremowym i aromatycznym sosie z pesto i ricotty, z dodatkiem świeżej bazylii i słodkich pomidorków koktajlowych. Świetna opcja na pyszny i szybki obiad. Posiłek może znaleźć się w diecie: w ciąży, w tężyczce, redukcyjnej.

Kalorie

590 kcal

Węglowodany

52 g

Białko

39 g

Tłuszcze

23 g

Wartości podane są w przeliczeniu na jedną porcję.

Składniki

Porcje

2

Wykonanie

  1. Ugotuj makaron kokardki (farfalle).
  2. Pokrój kurę w kostkę. Zamarynuj w oliwie, słodkiej papryce, pieprzu i przeciśniętym przez praskę czosnku.
  3. Usmaż kurę na rozgrzanej patelni.
  4. Odcedź makaron i przełóż do garnka. Dodaj usmażoną kurę, ricottę, pesto i grubo posiekane liście bazylii oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  5. Mieszaj na małym ogniu przez ok. 2 minuty, do połączenia wszystkich składników.
  6. Makaron wyłóż na talerz i podaj z pokrojonymi pomidorkami.

Przepisy

Sprawdź podobne przepisy

Przepisy

Więcej zdrowych przepisów

Oferta

Pomogę Ci przejść na zdrową i smaczną dietę

Dietetyk Patrycja Dziub