Klasyczna pizza na cienkim cieście w zdrowszym, domowym wydaniu. Dobierz swoje ulubione dodatki i delektuj się smakiem jak z Neapolitańskiej pizzerii. Posiłek może znaleźć się w diecie: w ciąży, w tężyczce, wegetariańskiej oraz przy nadciśnieniu tętniczym.
Kalorie
757 kcal
Węglowodany
128 g
Białko
33 g
Tłuszcze
12 g
Wartości podane są w przeliczeniu na jedną porcję.
Składniki
Porcje
3
Sos
Wykonanie
- Do miski wsyp 500 g mąki oraz sól i dokładnie wymieszaj.
- W lekko cieplej wodzie rozpuść całą saszetkę drożdży ze szczyptą cukru. Zwróć uwagę, żeby woda nie była zbyt ciepła, ponieważ możesz zabić drożdże. Wymieszaj do ich całkowitego rozpuszczenia i wlej do miski z mąką. Dodaj oliwę z oliwek.
- Ugniataj ciasto przez około 10-15 minut. Jeżeli podczas ugniatania ciasto będzie się mocno lepić, dodaj trochę mąki i dalej ugniataj.
- Gdy ciasto będzie gotowe, podziel je na 3 równe części i uformuj z nich bułeczki. Tak przygotowane ciasto odstaw do wyrośnięcia przez około godzinę na blacie podsypanym mąką, pod przykryciem (np. pod czystą ściereczką).
- Przygotuj sos pomidorowy. Passatę wymieszaj z przyprawami i odstaw.
- Kiedy ciasto wyrośnie, weź jedną porcję i uformuj rękoma okrągły placek. Przygnieć lekko środek, ale nie zgniataj końcówek (jak na zdjęciu), a następnie kolistymi ruchami doprowadzić ciasto do odpowiedniego kształtu.
- Blaszki posmaruj oliwą i przełóż gotowy placek.
- Posmaruj sosem i nałóż dodatki razem z mozarellą.
- Piecz przez około 5 minut w maksymalnie rozgrzanym piecu w trybie góra-dół.
Wskazówki
- Do uformowania ciasta nie używaj wałka, ponieważ wtedy pozbawisz ciasto powietrza, na które tak długo pracowały drożdże.
- Dodatki dobierz wedle własnego uznania np. oliwki, suszone pomidory czy salami.
- Postaraj się jak najszczelniej przykryć ciasto na czas wyrastania, aby nie przeschło z wierzchu.