Jedz Zdrowo
Żyj Różowo

Pizza

Przepisy

Pizza

Klasyczna pizza na cienkim cieście w zdrowszym, domowym wydaniu. Dobierz swoje ulubione dodatki i delektuj się smakiem jak z Neapolitańskiej pizzerii. Posiłek może znaleźć się w diecie: w ciąży, w tężyczce, wegetariańskiej oraz przy nadciśnieniu tętniczym.

Kalorie

757 kcal

Węglowodany

128 g

Białko

33 g

Tłuszcze

12 g

Wartości podane są w przeliczeniu na jedną porcję.

Składniki

Porcje

3

Sos

Wykonanie

  1. Do miski wsyp 500 g mąki oraz sól i dokładnie wymieszaj.
  2. W lekko cieplej wodzie rozpuść całą saszetkę drożdży ze szczyptą cukru. Zwróć uwagę, żeby woda nie była zbyt ciepła, ponieważ możesz zabić drożdże. Wymieszaj do ich całkowitego rozpuszczenia i wlej do miski z mąką. Dodaj oliwę z oliwek.
  3. Ugniataj ciasto przez około 10-15 minut. Jeżeli podczas ugniatania ciasto będzie się mocno lepić, dodaj trochę mąki i dalej ugniataj.
  4. Gdy ciasto będzie gotowe, podziel je na 3 równe części i uformuj z nich bułeczki. Tak przygotowane ciasto odstaw do wyrośnięcia przez około godzinę na blacie podsypanym mąką, pod przykryciem (np. pod czystą ściereczką).
  5. Przygotuj sos pomidorowy. Passatę wymieszaj z przyprawami i odstaw.
  6. Kiedy ciasto wyrośnie, weź jedną porcję i uformuj rękoma okrągły placek. Przygnieć lekko środek, ale nie zgniataj końcówek (jak na zdjęciu), a następnie kolistymi ruchami doprowadzić ciasto do odpowiedniego kształtu.
  7. Blaszki posmaruj oliwą i przełóż gotowy placek.
  8. Posmaruj sosem i nałóż dodatki razem z mozarellą.
  9. Piecz przez około 5 minut w maksymalnie rozgrzanym piecu w trybie góra-dół.

Wskazówki

  • Do uformowania ciasta nie używaj wałka, ponieważ wtedy pozbawisz ciasto powietrza, na które tak długo pracowały drożdże.
  • Dodatki dobierz wedle własnego uznania np. oliwki, suszone pomidory czy salami.
  • Postaraj się jak najszczelniej przykryć ciasto na czas wyrastania, aby nie przeschło z wierzchu.

Przepisy

Sprawdź podobne przepisy

Przepisy

Więcej zdrowych przepisów

Oferta

Pomogę Ci przejść na zdrową i smaczną dietę

Dietetyk Patrycja Dziub