Jedz Zdrowo
Żyj Różowo

Blog

Jakie warzywa warto wprowadzić do diety

Warzywa zawierają dużo witamin i składników mineralnych ważnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Powinniśmy pamiętać, aby codziennie spożywać je w odpowiedniej ilości. Jakie warzywa są dla nas najlepsze i dają nam największe korzyści?

Jakie warzywa warto wprowadzić do diety

Wartość odżywcza warzyw

Warzywa znajdują się u podstawy Piramidy, która odnosi się do zaleceń żywieniowych, jakie powinniśmy wprowadzić w naszym codziennym odżywianiu. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożycie 400 g dziennie owoców i warzyw w proporcji ¾ warzywa, ¼ owoce. Na moim blogu jest już dostępny post o tym, jakie owoce warto wprowadzić do naszej diety.

Warzywa pozytywnie wpływają na stan naszego zdrowia, co wynika z ich wysokiej wartości odżywczej. Wprowadzenie ich do diety pomaga nam w zmniejszeniu ryzyka wystąpienia m.in. nadciśnienia tętniczego, miażdżycy, nowotworów złośliwych czy otyłości. Spowodowane jest to zawartością:

  • witaminy C, E, A, K i z grupy B,
  • składników mineralnych,
  • związków bioaktywnych (karotenoidy),
  • kwasu foliowego,
  • luteiny,
  • flawonoidów,
  • wody,
  • błonnika.

Kolor ma znaczenie

Czerwone i fioletowe warzywa charakteryzują się zawartością antocyjanidyn, antocyjanin i likopenu. Są one dobrymi antyoksydantami, poprawiają wrażliwość komórek na działanie insuliny oraz wpływają korzystnie na stężenie cholesterolu we krwi. Dużą zawartość flawonoidów mają: cebula, pomidory i papryka. Silne działanie antyoksydacyjne posiada likopen, który znajdziemy w pomidorach i papryce.

  • Pomidory są głównym źródłem likopenu w diecie, dodatkowo błonnika, potasu, witaminy C, A, K i B6, luteiny, ꞵ-karotenu i kwasu foliowego.
  • Papryka jest dobrym źródłem potasu, żelaza, fosforu, magnezu, wapnia, witaminy A, E, C i z grupy B, przeciwutleniaczy, błonnika, ꞵ-karotenu, likopenu.
  • Burak jest bogatym źródłem potasu, żelaza, wapnia, magnezu, fosforu, cynku, folianów, betainy, błonnika, kwasu foliowego, witaminy C, A, E i z grupy B.

Żółte i pomarańczowe warzywa bogate są w wapń, cynk, magnez i witaminę C. Zawierają karotenoidy, które są barwnikami i mają działanie przeciwutleniające, przeciwnowotworowe, wpływają na zmniejszenie ryzyka wystąpienia choroby wieńcowej oraz obniżają ogólne stężenie cholesterolu. Do karotenoidów zaliczamy: likopen znajdujący się w pomidorach i papryce, ꞵ-karoten znajdujący się w marchwi, jarmużu, szpinaku, dyni i papryce. Warto zwrócić uwagę na dostarczanie ꞵ-karotenu, gdyż opóźnia on procesy starzenia się organizmu, odpowiada za dobry stan naskórka, zapewnia odpowiednie funkcjonowanie układu odpornościowego i narządu wzroku, chroni przed infekcjami błonę śluzową dróg oddechowych i przewodu pokarmowego.

  • Dynia jest niskokaloryczna, bogata w karotenoidy, błonnik, witaminę A i z grupy B, miedź, potas, wapń, żelazo, kwas foliowy, ꞵ-karoten i luteinę.

Zielone i białe warzywa są dobrym źródłem kwasu foliowego, który niezbędny jest do tworzenia czerwonych krwinek, prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, mózgu, żołądka, jelit, trzustki i wątroby. Dodatkowo zawierają luteinę i ꞵ-karoten, które znajdziemy w natce pietruszki, brokułach, szpinaku i jarmużu. Zielone owoce swoją barwę zawdzięczają chlorofilowi, który chroni organizm przed uszkodzeniami DNA komórek, wolnymi rodnikami, a także ułatwia wydalanie toksyn z organizmu. Białe owoce zawierają mniejszą ilość związków fenolowych, natomiast są dobrym źródłem magnezu i potasu.

  • Brokuł jest bogaty w witaminę C, A, K i z grupy B, zawiera polifenole, wapń, żelazo, magnez, fosfor, siarka, potas, kwas foliowy, luteinę i sulforafan.
  • Szpinak jest dobrym źródłem żelaza, potasu, magnezu, manganu, wapnia, fosforu, jodu, sodu, przeciwutleniaczy, folianów, witaminy C, E, K, A i B2, luteiny, zeaksantyny, ꞵ-karotenu.
  • Natka pietruszki jest bogata w wapń, potas, cynk, magnez, żelazo, foliany, witaminy C, A, E i K, ꞵ-karoten, kwas foliowy, luteolinę, luteinę i apigeninę.
  • Szparagi są źródłem potasu, magnezu, wapnia, selenu, fosforu, witaminy C, K i z grupy B, ꞵ-karotenu, kwasu foliowego, błonnika i inuliny.
  • Czosnek jest źródłem potasu, wapnia, magnezu, chromu, witaminy C i z grupy B, prowitaminy A, folianów, związków flawonoidowych, olejków eterycznych (allicyny), saponin i błonnika.
  • Cukinia jest lekkostrawna, bogata w potas, magnez, żelazo, witaminę C, K i z grupy B.

Jak spożywać więcej warzyw

Warzywa najlepiej spożywać w całości w postaci surowej, samodzielnie lub jako dodatek do kanapek, obiadu, jako surówki, sałatki, kiszonki lub w postaci zup. W całości w postaci surowej zawierają najwięcej witamin i składników mineralnych, gdyż na obniżenie ich ilości wpływa obróbka termiczna, krojenie czy blendowanie. Dodatkowo w ciągu dnia dobrym sposobem na włączenie większej ilości warzyw do jadłospisu jest przygotowywanie smoothies i koktajli na drugie śniadanie czy podwieczorek lub świeżo wyciskanych soków. Warzywa możemy wtedy ze sobą mieszać, zachowując różnorodność poprzez wykorzystanie razem 3 grup kolorystycznych. Dodatkiem do tego typu soków, koktajli i smoothies mogą być owoce, które nadadzą słodszego smaku.

Blog

Więcej na temat odżywiania

5 przepisów na śniadania w cukrzycy ciążowej

5 przepisów na śniadania w cukrzycy ciążowej

Szukasz zdrowych i smacznych pomysłów na śniadania w cukrzycy ciążowej? Sprawdź 5 łatwych i pysznych przepisów na śniadania, które są odpowiednie dla kobiet z cukrzycą ciążową. Dowiedz się, jakie produkty spożywcze powinny być włączone do Twojego śniadania, aby pomóc w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi i zapewnić zdrowie Twojego dziecka. Przepisy są proste do wykonania i dostarczają wszystkich niezbędnych składników odżywczych, które potrzebujesz do dobrego początku dnia. Znajdziesz tu również porady dotyczące planowania posiłków i wskazówki, które pomogą Ci utrzymać zdrowy styl życia w ciąży. Przekonaj się sama, jak łatwo i smacznie przygotować śniadania w cukrzycy ciążowej.

Jak zaplanować dietę w cukrzycy ciążowej: porady i zalecenia dla mam

Jak zaplanować dietę w cukrzycy ciążowej: porady i zalecenia dla mam

Chcesz wiedzieć, jak zaplanować dietę w cukrzycy ciążowej? Znajdziesz tu praktyczne porady i zalecenia dotyczące diety, które pomogą Ci utrzymać poziom cukru we krwi na właściwym poziomie i zapewnić zdrowie Twojemu dziecku. Dowiesz się, jakie produkty spożywcze powinny być włączone do Twojej diety, jakie należy ograniczyć, a także jakie sposoby mogą pomóc Ci utrzymać zdrowy styl życia w ciąży. Znajdziesz tu również informacje na temat skutków cukrzycy ciążowej i jakie kroki należy podjąć, aby zminimalizować ryzyko powikłań. Zobacz sama, jak możesz utrzymać zdrową dietę w cukrzycy ciążowej.

Suplementacja przed zajściem w ciążę

Suplementacja przed zajściem w ciążę

Planujesz ciążę? Przygotowanie organizmu do ciąży to kluczowy element dla zdrowia i rozwoju dziecka. Warto wiedzieć, jakie suplementy należy brać przed zajściem w ciążę, aby zapewnić swojemu dziecku najlepsze warunki do prawidłowego rozwoju. Tutaj dowiesz się, dlaczego suplementacja przed ciążą jest tak ważna, jakie witaminy i mikroskładniki warto brać oraz jakie dawki są odpowiednie.

Prawidłowa dieta kobiet w ciąży

Prawidłowa dieta kobiet w ciąży

Jak utrzymać zdrową dietę w ciąży? Znajdziesz tu praktyczne wskazówki na temat prawidłowego żywienia w trakcie ciąży. Dowiesz się, jakie produkty spożywcze są najważniejsze dla zdrowia Twojego i dziecka oraz jakich produktów nie dodawać do diety w ciąży, aby uniknąć powikłań. Poznasz najważniejsze zasady żywienia, które pomogą Ci w utrzymaniu zdrowego stylu życia w tym wyjątkowym okresie. Dzięki temu będziesz mieć pełną kontrolę nad swoim żywieniem w ciąży i będziesz mogła zadbać o sobie i dziecko.

Składniki mineralne wspierające płodność

Składniki mineralne wspierające płodność

Płodność to ważny element życia każdej kobiety, która planuje mieć dzieci. Mikroskładniki odgrywają kluczową rolę w zapewnieniu odpowiedniej płodności oraz zdrowia i rozwoju dziecka. Tutaj dowiesz się, jakie składniki mineralne są najważniejsze dla płodności i jakie produkty warto włączyć do swojej codziennej diety. Dowiesz się także, jak włączenie odpowiednich składników mineralnych do diety może wpłynąć na Twoją płodność oraz zdrowie przyszłego dziecka.

Czego nie jeść w ciąży

Czego nie jeść w ciąży

Nie wiesz, czego powinnaś unikać w swojej diecie w ciąży? Znajdziesz tu listę produktów, które powinny być wykluczone z diety kobiet ciężarnych. Dowiesz się, jakie produkty spożywcze mogą być niebezpieczne dla Ciebie i Twojego dziecka oraz dlaczego powinnaś unikać ich w trakcie ciąży. Od surowego mięsa i ryb, do serów z niepasteryzowanego mleka. Ta lista zakazanych produktów jest kompleksowa i zawiera wszystko, co powinnaś wiedzieć, aby uniknąć potencjalnych zagrożeń dla zdrowia Twojego i dziecka. Trzymaj się tej listy na co dzień i bądź pewna, że Twoja dieta w ciąży jest zdrowa i bezpieczna.

Oferta

Pomogę Ci przejść na zdrową i smaczną dietę

Dietetyk Patrycja Dziub