Jedz Zdrowo
Żyj Różowo

Jakie warzywa warto wprowadzić do diety

Blog

Jakie warzywa warto wprowadzić do diety

Warzywa zawierają dużo witamin i składników mineralnych ważnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Powinniśmy pamiętać, aby codziennie spożywać je w odpowiedniej ilości. Jakie warzywa są dla nas najlepsze i dają nam największe korzyści?

Patrycja Dziub

Dietetyczka, Jedz Zdrowo Żyj Różowo

Opublikowano

Udostępnij

Jakie warzywa warto wprowadzić do diety

Wartość odżywcza warzyw

Warzywa znajdują się u podstawy Piramidy, która odnosi się do zaleceń żywieniowych, jakie powinniśmy wprowadzić w naszym codziennym odżywianiu. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożycie 400 g dziennie owoców i warzyw w proporcji ¾ warzywa, ¼ owoce. Na moim blogu jest już dostępny post o tym, jakie owoce warto wprowadzić do naszej diety.

Warzywa pozytywnie wpływają na stan naszego zdrowia, co wynika z ich wysokiej wartości odżywczej. Wprowadzenie ich do diety pomaga nam w zmniejszeniu ryzyka wystąpienia m.in. nadciśnienia tętniczego, miażdżycy, nowotworów złośliwych czy otyłości. Spowodowane jest to zawartością:

  • witaminy C, E, A, K i z grupy B,
  • składników mineralnych,
  • związków bioaktywnych (karotenoidy),
  • kwasu foliowego,
  • luteiny,
  • flawonoidów,
  • wody,
  • błonnika.

Kolor ma znaczenie

Czerwone i fioletowe warzywa charakteryzują się zawartością antocyjanidyn, antocyjanin i likopenu. Są one dobrymi antyoksydantami, poprawiają wrażliwość komórek na działanie insuliny oraz wpływają korzystnie na stężenie cholesterolu we krwi. Dużą zawartość flawonoidów mają: cebula, pomidory i papryka. Silne działanie antyoksydacyjne posiada likopen, który znajdziemy w pomidorach i papryce.

  • Pomidory są głównym źródłem likopenu w diecie, dodatkowo błonnika, potasu, witaminy C, A, K i B6, luteiny, ꞵ-karotenu i kwasu foliowego.
  • Papryka jest dobrym źródłem potasu, żelaza, fosforu, magnezu, wapnia, witaminy A, E, C i z grupy B, przeciwutleniaczy, błonnika, ꞵ-karotenu, likopenu.
  • Burak jest bogatym źródłem potasu, żelaza, wapnia, magnezu, fosforu, cynku, folianów, betainy, błonnika, kwasu foliowego, witaminy C, A, E i z grupy B.

Żółte i pomarańczowe warzywa bogate są w wapń, cynk, magnez i witaminę C. Zawierają karotenoidy, które są barwnikami i mają działanie przeciwutleniające, przeciwnowotworowe, wpływają na zmniejszenie ryzyka wystąpienia choroby wieńcowej oraz obniżają ogólne stężenie cholesterolu. Do karotenoidów zaliczamy: likopen znajdujący się w pomidorach i papryce, ꞵ-karoten znajdujący się w marchwi, jarmużu, szpinaku, dyni i papryce. Warto zwrócić uwagę na dostarczanie ꞵ-karotenu, gdyż opóźnia on procesy starzenia się organizmu, odpowiada za dobry stan naskórka, zapewnia odpowiednie funkcjonowanie układu odpornościowego i narządu wzroku, chroni przed infekcjami błonę śluzową dróg oddechowych i przewodu pokarmowego.

  • Dynia jest niskokaloryczna, bogata w karotenoidy, błonnik, witaminę A i z grupy B, miedź, potas, wapń, żelazo, kwas foliowy, ꞵ-karoten i luteinę.

Zielone i białe warzywa są dobrym źródłem kwasu foliowego, który niezbędny jest do tworzenia czerwonych krwinek, prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, mózgu, żołądka, jelit, trzustki i wątroby. Dodatkowo zawierają luteinę i ꞵ-karoten, które znajdziemy w natce pietruszki, brokułach, szpinaku i jarmużu. Zielone owoce swoją barwę zawdzięczają chlorofilowi, który chroni organizm przed uszkodzeniami DNA komórek, wolnymi rodnikami, a także ułatwia wydalanie toksyn z organizmu. Białe owoce zawierają mniejszą ilość związków fenolowych, natomiast są dobrym źródłem magnezu i potasu.

  • Brokuł jest bogaty w witaminę C, A, K i z grupy B, zawiera polifenole, wapń, żelazo, magnez, fosfor, siarka, potas, kwas foliowy, luteinę i sulforafan.
  • Szpinak jest dobrym źródłem żelaza, potasu, magnezu, manganu, wapnia, fosforu, jodu, sodu, przeciwutleniaczy, folianów, witaminy C, E, K, A i B2, luteiny, zeaksantyny, ꞵ-karotenu.
  • Natka pietruszki jest bogata w wapń, potas, cynk, magnez, żelazo, foliany, witaminy C, A, E i K, ꞵ-karoten, kwas foliowy, luteolinę, luteinę i apigeninę.
  • Szparagi są źródłem potasu, magnezu, wapnia, selenu, fosforu, witaminy C, K i z grupy B, ꞵ-karotenu, kwasu foliowego, błonnika i inuliny.
  • Czosnek jest źródłem potasu, wapnia, magnezu, chromu, witaminy C i z grupy B, prowitaminy A, folianów, związków flawonoidowych, olejków eterycznych (allicyny), saponin i błonnika.
  • Cukinia jest lekkostrawna, bogata w potas, magnez, żelazo, witaminę C, K i z grupy B.

Jak spożywać więcej warzyw

Warzywa najlepiej spożywać w całości w postaci surowej, samodzielnie lub jako dodatek do kanapek, obiadu, jako surówki, sałatki, kiszonki lub w postaci zup. W całości w postaci surowej zawierają najwięcej witamin i składników mineralnych, gdyż na obniżenie ich ilości wpływa obróbka termiczna, krojenie czy blendowanie. Dodatkowo w ciągu dnia dobrym sposobem na włączenie większej ilości warzyw do jadłospisu jest przygotowywanie smoothies i koktajli na drugie śniadanie czy podwieczorek lub świeżo wyciskanych soków. Warzywa możemy wtedy ze sobą mieszać, zachowując różnorodność poprzez wykorzystanie razem 3 grup kolorystycznych. Dodatkiem do tego typu soków, koktajli i smoothies mogą być owoce, które nadadzą słodszego smaku.

Spis treści

  1. Wartość odżywcza warzyw
  2. Kolor ma znaczenie
  3. Jak spożywać więcej warzyw

Blog

Więcej na temat odżywiania

5 przepisów na śniadania w cukrzycy ciążowej

5 przepisów na śniadania w cukrzycy ciążowej

Szukasz zdrowych i smacznych pomysłów na śniadania w cukrzycy ciążowej? Sprawdź 5 łatwych i pysznych przepisów na śniadania, które są odpowiednie dla kobiet z cukrzycą ciążową. Dowiedz się, jakie produkty spożywcze powinny być włączone do Twojego śniadania, aby pomóc w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi i zapewnić zdrowie Twojego dziecka. Przepisy są proste do wykonania i dostarczają wszystkich niezbędnych składników odżywczych, które potrzebujesz do dobrego początku dnia. Znajdziesz tu również porady dotyczące planowania posiłków i wskazówki, które pomogą Ci utrzymać zdrowy styl życia w ciąży. Przekonaj się sama, jak łatwo i smacznie przygotować śniadania w cukrzycy ciążowej.

Jak zaplanować dietę w cukrzycy ciążowej: porady i zalecenia dla mam

Jak zaplanować dietę w cukrzycy ciążowej: porady i zalecenia dla mam

Chcesz wiedzieć, jak zaplanować dietę w cukrzycy ciążowej? Znajdziesz tu praktyczne porady i zalecenia dotyczące diety, które pomogą Ci utrzymać poziom cukru we krwi na właściwym poziomie i zapewnić zdrowie Twojemu dziecku. Dowiesz się, jakie produkty spożywcze powinny być włączone do Twojej diety, jakie należy ograniczyć, a także jakie sposoby mogą pomóc Ci utrzymać zdrowy styl życia w ciąży. Znajdziesz tu również informacje na temat skutków cukrzycy ciążowej i jakie kroki należy podjąć, aby zminimalizować ryzyko powikłań. Zobacz sama, jak możesz utrzymać zdrową dietę w cukrzycy ciążowej.

Co warto suplementować w trakcie przygotowań do ciąży? Uzupełnij niedobory przed zajściem w ciążę.

Co warto suplementować w trakcie przygotowań do ciąży? Uzupełnij niedobory przed zajściem w ciążę.

Planujesz ciążę? Przygotowanie organizmu do ciąży to kluczowy element dla zdrowia i rozwoju dziecka. Warto wiedzieć, jakie suplementy należy brać przed zajściem w ciążę, aby zapewnić swojemu dziecku najlepsze warunki do prawidłowego rozwoju. Tutaj dowiesz się, dlaczego suplementacja przed ciążą jest tak ważna, jakie witaminy i mikroskładniki warto brać oraz jakie dawki są odpowiednie.

Prawidłowa dieta kobiet w ciąży

Prawidłowa dieta kobiet w ciąży

Jak utrzymać zdrową dietę w ciąży? Znajdziesz tu praktyczne wskazówki na temat prawidłowego żywienia w trakcie ciąży. Dowiesz się, jakie produkty spożywcze są najważniejsze dla zdrowia Twojego i dziecka oraz jakich produktów nie dodawać do diety w ciąży, aby uniknąć powikłań. Poznasz najważniejsze zasady żywienia, które pomogą Ci w utrzymaniu zdrowego stylu życia w tym wyjątkowym okresie. Dzięki temu będziesz mieć pełną kontrolę nad swoim żywieniem w ciąży i będziesz mogła zadbać o sobie i dziecko.

Składniki mineralne istotne dla wsparcia płodność

Składniki mineralne istotne dla wsparcia płodność

Płodność to ważny element życia każdej kobiety, która planuje mieć dzieci. Mikroskładniki odgrywają kluczową rolę w zapewnieniu odpowiedniej płodności oraz zdrowia i rozwoju dziecka. Tutaj dowiesz się, jakie składniki mineralne są najważniejsze dla płodności i jakie produkty warto włączyć do swojej codziennej diety. Dowiesz się także, jak włączenie odpowiednich składników mineralnych do diety może wpłynąć na Twoją płodność oraz zdrowie przyszłego dziecka.

Produkty niewskazane dla kobiet w ciąży, czyli czego nie jeść w ciąży

Produkty niewskazane dla kobiet w ciąży, czyli czego nie jeść w ciąży

Nie wiesz, czego powinnaś unikać w swojej diecie w ciąży? Znajdziesz tu listę produktów, które powinny być wykluczone z diety kobiet ciężarnych. Dowiesz się, jakie produkty spożywcze mogą być niebezpieczne dla Ciebie i Twojego dziecka oraz dlaczego powinnaś unikać ich w trakcie ciąży. Od surowego mięsa i ryb, do serów z niepasteryzowanego mleka. Ta lista zakazanych produktów jest kompleksowa i zawiera wszystko, co powinnaś wiedzieć, aby uniknąć potencjalnych zagrożeń dla zdrowia Twojego i dziecka. Trzymaj się tej listy na co dzień i bądź pewna, że Twoja dieta w ciąży jest zdrowa i bezpieczna.